Hlavní obsah

Prezident Kazachstánu se před všemi postavil Putinovi: Kvazistáty na Donbase neuznáme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pikantní situace nastala v pátek během společné debaty prezidentů Kazachstánu a Ruska na ekonomickém fóru v Petrohradu. Kazachstánský prezident Kasym-Žomart Kemeluly Tokajev se nerozpakoval Vladimiru Putinovi sdělit svůj odlišný postoj k situaci na Ukrajině a zdůraznil, že nezávislost samozvaných republik na Donbase nelze uznat.

Foto: Profimedia.cz

Kazachstánský prezident Tokajev při rozhovoru s Vladmiriem Putinem.

Článek

Setkání na petrohradském ekonomickém fóru moderovala ruská moderátorka a přední kremelská propagandistka Margarita Simonjanová a prezidenti spolu pro mnohé překvapivě nesouhlasili v otázce samozvaných republik na Ukrajině.

Tokajev šéfovi Kremlu sdělil, že jelikož je Kazachstán vyspělou a civilizovanou zemí, „názory na válku se v Kazachstánu liší“. Dodal, že jde o konflikt dvou základních práv a to práva národa na sebeurčení a právo na územní celistvost státu. Kazachstán upřednostňuje územní celistvost.

„Kazachstán neuznává nezávislost Tchaj-wanu, Kosova, Abcházie a Jižní Osetie. Rovněž neuznává Doněckou lidovou republiku ani Luhanskou lidovou republiku. Jsou to kvazistáty,“ uvedl Tokajev, který se tak otevřeně a veřejně před delegáty petrohradského fóra postavil proti Putinovi.

Tokajev si nechce rozhněvat Čínu

I když je Kazachstán po Bělorusku nejbližší ruský spojenec, Putina mohla slova jeho protějšku jen stěží překvapit. Kazachstán svůj postoj vůči konfliktu na Ukrajině jasně deklaroval již počátkem března, když uvedl, že na Ukrajinu nevyšle své vojáky a nezávislost samozvaných republik neuzná.

Foto: Profimedia.cz

Veřejná diskuze Vladimira Putina a jeho kazachstánského protějšku na petrohradském ekonomickém fóru.

Rozhodně v Tokajevově případě nejde o velké sympatie s Ukrajinou, ale spíš o opatrné diplomatické tanečky a snahou nerozhněvat si Čínu přílišným zdůrazňováním práva na sebeurčení. Pro Kazachstán je Čína rovněž velmi důležitým partnerem.

Tento bývalý diplomat strávil značnou část své kariéry na sovětské ambasádě v Singapuru a později v Pekingu. Mluví mimo jiné plynně čínsky a není náhodou, že právě Tchaj-wan, který Čína pokládá za své území, ve své řeči zmínil Tokajev jako první.

Kazašský prezident nařídil zabíjet demonstranty

Svět

Na severu Kazachstánu žije navíc početná ruská menšina, kterou Rusko rádo využívá od roku 2014 při konfliktu na Ukrajině, a využilo jí i pro vpád do Gruzie v roce 2008.

Respekt k vyhlašování nezávislosti

Putin při rozhovoru Tokajevovi opáčil, že veškeré bývalé sovětské území je historicky ruské. „Jak už to tak bývá, Sovětský svaz přestal existovat. Chci zdůraznit, že v nedávné historii jsme vždy přistupovali s respektem k procesům suverenizace, k nimž došlo v postsovětském prostoru," uvedl ruský prezident.

Při nepokojích v Kazachstánu bylo zabito 225 lidí

Blízký a Střední východ

Uvedl, že kdyby se Ukrajina chovala přátelsky, k žádné válce by nedošlo a kdyby byla s Ruskem spojenec, nedošlo by ani k okupaci Krymu.

Znovu zopakoval, že hlavním důvodem „speciální vojenské operace“ je ochrana práv Rusů, ruského jazyka a ruské kultury. „Pokud by bylo zacházeno s ruským jazykem a kulturou s respektem, nikoho by nenapadlo odstartovat tohle všechno,“ řekl Putin.

Reklama

Výběr článků

Načítám