Hlavní obsah

Při nepokojích v Kazachstánu bylo zabito 225 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nur-Sultan
Aktualizováno

Při nedávných nepokojích v Kazachstánu bylo zabito 225 lidí, včetně 19 členů bezpečnostních sil. Podle agentury Reuters to dnes oznámil úřad generálního prokurátora. Ruská a místní média doposud uváděla, že o život přišlo 164 demonstrantů a 16 příslušníků bezpečnostních složek.

Foto: Vladimir Tretyakov, ČTK/AP

Tělo oběti poblíž shořelého armádního nákladního auta ve městě Almaty. Snímek je z 8. ledna 2022.

Článek

Nepokoje v Kazachstánu propukly 2. ledna jako nenásilné protesty proti zdražení pohonných hmot, později ale dav zaútočil i na vládní budovy v několika městech. Režim prezidenta Kasyma-Žomarta Tokajeva nakonec masové demonstrace krvavě potlačil, když povolil střelbu do demonstrantů ostrými náboji a požádal Rusko a další postsovětské státy o vojenskou pomoc.

„Do márnic po celém Kazachstánu byla převezena těla 225 lidí zabitých při nepokojích z minulého týdne,“ uvedl v sobotu úřad generálního prokurátora. „Mezi mrtvými byli civilisté i ozbrojení bandité, zabití bezpečnostními složkami,“ dodal s tím, že údaj může být později aktualizován.

Kazachstánský prezident Tokajev, který kvůli způsobu potlačení nepokojů čelil kritice Západu, tvrdí, že mezi protestujícími byli teroristé z různých středoasijských zemí, Afghánistánu a z Blízkého východu. Situace se v posledních dnech uklidnila a ve většině správních celků Kazachstánu byl stav protiteroristické operace ukončen. Do Ruska se dnes vrátilo více než deset letadel s vojáky.

Při nepokojích v Kazachstánu zastřelili i několik dětí

Blízký a Střední východ

Reklama

Související články

Almaty: Kaluže krve a vypálené budovy

V největším kazašském městě Almaty pokračují i v pátek tvrdé střety s demonstranty, kteří ovládli centrum města, zničili budovy prokuratury, radnice i sídlo...

Výběr článků

Načítám