Hlavní obsah

Německo podle Baerbockové podporuje unijní embargo na dovoz ruské ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německo v odvetě za ruskou invazi na Ukrajinu podporuje možnost společného embarga Evropské unie na dovoz ropy z Ruska. V nočním pořadu televize ARD to prohlásila německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková. Sankce na úrovni EU týkající se ruské ropy a plynu ale nehodlá podpořit Maďarsko.

Foto: Gleb Garanich, ČTK/AP

Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková

Článek

Německý ministr hospodářství Robert Habeck před týdnem řekl, že Německo by se již nyní dokázalo bez ruské ropy obejít.

„V Evropské unii podporujeme to, abychom se v šestém sankčním balíku EU společně rozhodli pro zastavení (dovozu ruské) ropy,“ řekla Baerbocková o možném zablokování ropných dodávek z Ruska.

Zdůraznila, že přípravy na provoz bez ruské ropy jsou v plném proudu, a dodala, že odvolávání sankcí proti Moskvě bude myslitelné teprve po úplném stažení ruských vojáků z Ukrajiny.

Německo chce nahradit veškeré dodávky ruské ropy v řádu dnů

Válka na Ukrajině

Německý ministr hospodářství Habeck před týdnem v úterý prohlásil, že možné zastavení dodávek ropy z Ruska by už pro Německo nebylo katastrofou, neboť podíl této ropy na německé potřebě se během několika týdnů podařilo snížit z 35 na 12 procent.

Habeck nicméně upozornil, že zřeknutí se ruské ropy by mohlo vést ke zdražování.

Maďarsko bude proti

Oba němečtí vládní představitelé to ale uvedli ve chvíli, kdy návrh na odstřihnutí zemí Evropské unie od ruské ropy a plynu blokuje Maďarsko, a to hlavně s ohledem na podobu vlastní energetiky a ekonomiky.

„Z Ruska pochází 85 procent našich dodávek plynu a 65 procent našich dodávek ropy. Proč? Protože to určuje infrastruktura. Není to legrace, my jsme si tuhle situaci nevybrali,” poznamenal maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó.

Podle něj jeho země nepodpoří žádnou podobu evropských sankcí, která by se týkala ruské ropy a plynu.

Maďarsko přistoupilo na ruské podmínky pro odběr plynu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám