Hlavní obsah

Minsk se chystá trestat lidi za sledování nežádoucích politických kanálů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Minsk

Bělorusko zavedlo trestní odpovědnost za pravidelné sledování zdrojů na sociální síti Telegram, které úřady označily za extremistické. Běloruský úřad pro boj s organizovaným zločinem uvedl, že lidé mohou být za takzvané odebírání nežádoucích telegramových kanálů stíháni jako účastníci extremistických uskupení a odsouzeni až k sedmi letům odnětí svobody.

Foto: Maxim Guchek, ČTK/AP

Běloruský vůdce Alexandr Lukašenko

Článek

Nálepku „extremistický” si přitom v Bělorusku z velké části vysloužily zdroje kritizující režim Alexandra Lukašenka, upozornil informační server Meduza.

„Odběratelé extremistických kanálů na síti Telegram ponesou trestní odpovědnost jako účastníci extremistických uskupení,” upozornil na této síti běloruský úřad pro boj s organizovaným zločinem (GUBOP).

Odpovídající usnesení již v úterý přijala běloruská vláda.

Novinář, který napsal o běloruském IT pracovníkovi zabitém KGB, byl zadržen

Zahraniční

V Bělorusku bylo za extremistické prohlášeno přes 100 telegramových kanálů.

Většina z nich je zaměřená na politická témata a kritiku současného běloruského vedení, podotkl server Meduza. Největší z nich, Nexta Live, odebírá přes 980 tisíc lidí.

„Je to naprosto strašný útok na svobodu slova v Bělorusku. Je to stejné, jako kdyby vám hrozilo vězení za to, že sledujete někoho na Twitteru,” okomentovala novou právní normu známá běloruská novinářka Hanna Ljubakovová.

Cenu Václava Havla letos získala Maryja Kalesnikavová z Běloruska

Zahraniční

Sociální síť Telegram sehrála v Bělorusku důležitou roli při organizaci loňských masových protestů po prezidentských volbách, které velká část běloruské veřejnosti považuje za zmanipulované.

Telegram však jako způsob komunikace s veřejností s oblibou používají i běloruské úřady.

Reklama

Výběr článků

Načítám