Hlavní obsah

Novinář, který napsal o běloruském IT pracovníkovi zabitém KGB, byl zadržen

Minsk/Moskva

Běloruský novinář Henadz Mažejki, který napsal článek pro deník Komsomolská pravda o IT pracovníkovi a příznivci opozice, usmrceném v úterý v bytovém domě v Minsku běloruskou tajnou službou KGB, byl podle lidskoprávního centra Vjasna zadržen.

Foto: Twitter/Franak Viačorka

Andrej Zelcer

Článek

Vjasna přitom na sociální síti telegram uvedla, že novinář byl zatčen v Moskvě. Šéfredaktor Komsomolské pravdy ruské agentuře Ria Novosti sdělil, že Mažejki je nyní ve vazbě v Minsku a že u něho doma proběhla domovní prohlídka.

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle agentury Ria Novosti uvedla, že ruská diplomacie očekává od Minsku respektování novinářových práv. Nekomentovala však tvrzení Vjasny, že Mažejki byl zatčen v Moskvě.

Dostaneme vás, slibuje Lukašenko opozičním předákům po zastřelení důstojníka KGB

Evropa

Při úterním zátahu KGB v bytovém domě v Minsku přišel o život 31letý Andrej Zelcer, který pracoval pro americkou IT firmu a podle běloruské opozice podporoval demokratické hnutí v Bělorusku. Běloruské úřady sdělily, že agenti KGB Zelcera usmrtili "v odvetě", když na příslušníky tajné policie zahájil palbu.

Ve středu běloruské úřady zablokovaly web Komsomolské Pravdy. Podle opozičních médií mohlo být důvodem k tomuto kroku zveřejnění Mažejkiho článku, v němž v dobrém na Zelcera vzpomínala jeho spolužačka.

Redakce Komsomolské pravdy nemohla téměř 24 hodin zastihnout ani zmizelého Mažejkiho, ani jeho rodiče. Později se jí podařilo kontaktovat jeho matku. Ta uvedla, že její syn je ve vazbě v Minsku a v jeho bytě byla provedena domovní prohlídka. Důvodem pro prohlídku bylo podle úřadů podezření z rozdmýchávání nenávisti a urážky oficiálních představitelů.

Běloruská KGB vtrhla do domu mladého programátora a zastřelila ho

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám