Hlavní obsah

Máme vakcínu proti covidu, hlásí Rusové

Právo, brw

Rusko oznámilo, že vyvinulo vlastní vakcínu proti koronaviru. Podle listu Kommersant všichni dobrovolníci, kteří se jí nechali naočkovat, získali imunitu proti covidu-19 a cítí se „normálně“. Z kliniky, kde se vakcína testovala, propustili první skupinu minulý týden, druhou skupinu v pondělí. První skupina přitom dostala jednu dávku vakcíny, druhá dvě.

Foto: Ted S. Warren, ČTK/AP

Ilustrační foto.

Článek

Látku vyvinuli armádní odborníci a vědci Národního výzkumného centra pro epidemiologii a mikrobiologii N. F. Gamaleiho. „Odborníci ji už vyhodnotili. Všichni dobrovolníci si vytvořili imunitu a cítí se normálně. Takže první domácí vakcína na nový koronavirus je hotová,“ oznámil Ruslan Calikov, první náměstek ruského ministra obrany, v rozhovoru pro týdeník Argumenty i fakty. Testy podle týdeníku prošlo 43 dobrovolníků.

Vyvíjená oxfordská vakcína proti covidu-19 vyvolala dva druhy imunitní reakce

Koronavirus

Klinické testování tekutých a lyofilizovaných vakcín bylo povoleno v červnu. Podle agentury TASS ruské ministerstvo průmyslu a obchodu 30. června předložilo ministerstvu zdravotnictví dokumenty potřebné k registraci vakcíny.

Rusko je podle Univerzity Johnse Hopkinse čtvrtou nejvíce zasaženou zemí světa z hlediska absolutního počtu případů po USA, Brazílii a Indii.

Česká vakcína se má začít testovat na zvířatech

Domácí

Infekcí ubývá

V počtu úmrtí je na 12. příčce, pokud jde ale o úmrtí na počet obyvatel, pak je Rusko nyní až na 39. místě. Počet nových případů nákazy podle webu Worldometer druhý den po sobě klesl pod šest tisíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám