Hlavní obsah

Malta vrací migranty přímo do Libye

Právo, vpl

Maltská vláda údajně najímá soukromé lodě na odvoz migrantů zpět do konfliktní zóny v Libyi. V úterý to napsal britský deník The Guardian s odvoláním na výpověď migrantky a zjištění investigativních novinářů.

Foto: Darrin Zammit Lupi, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Vláda ve Vallettě si platí soukromá plavidla, jež pak jednají jménem jejích ozbrojených sil. „Lodě následně zachytávají migranty na moři a vracejí je do libyjských detenčních zařízení,“ upozornil Guardian.

Svědectví o této praxi poskytla jedna z migrantek, která se pokusila dostat do Evropy v polovině dubna, spolu s dalšími lidmi. Jejich člun zastavila loď najatá maltskými úřady, jež všechny na palubě odvezla do libyjského hlavního města Tripolisu.

„Posádka lodi nám řekla, že nás nepřišli zachránit, ale pracují pro Maltu,“ řekla migrantka, jež si přála zůstat v anonymitě. V té době zemřelo na lodi už sedm lidí.

V táboře na řeckém ostrově Chios se vzbouřili migranti

Evropa

Další dva zemřeli, když byla loď zachycena, a další tři během zpáteční plavby do Libye. Celkem přišlo o život 12 migrantů.

Kromě ženiny výpovědi to podle Guardianu dokládají také hlasové zprávy získané týmem investigativních novinářů.

Valletta mlčí

Svědectví migrantky se rovněž shoduje s prohlášeními dalších migrantů, kteří volali na horkou linku organizace Alarm Phone pro migranty ve Středozemním moři. Alarm Phone byl první, kdo na problém upozornil.

Loď s migranty hledá marně přístav

Evropa

V dubnu se případu věnovali novináři z The New York Times a italských novin Avvenire. V době počátku pandemie koronaviru v Evropě podle nich Malta najala několik lodí, aby zajistily zachycování migrantů a jejich návrat do Libye, a to i ve spolupráci s libyjskou pobřežní stráží. Maltská vláda se ihned po zveřejnění článku odmítla vyjádřit.

Reklama

Výběr článků

Načítám