Hlavní obsah

Lepší střídmě pít než abstinovat, tvrdí Polákům analýzy. Nesmysl, varují lékaři

Právo, Pavol Minárik

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polsko v poslední době zaplavila vlna analýz, které tvrdí, že abstinenti v této zemi nejenže žijí kratší dobu než lidé konzumující alkohol s mírou, ale mají i horší zdraví. Zároveň se v nich uvádí, které druhy alkoholu mají mít ochranný vliv na srdce či jiné důležité orgány. Lékaři ale před takovými závěry varují, vycházejí prý z chybných předpokladů.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zbigniew Gaciong, specialista na kardiovaskulární onemocnění a profesor lékařské univerzity ve Varšavě, v týdeníku Wprost varuje, že „analýzy o příznivém vlivu alkoholu na srdce vycházejí z chybných předpokladů“.

Podle něj je těžké z hlediska pacienta určit, co je ještě umírněné a co už škodlivé pití, jelikož medicína nezná pojem bezpečná dávka alkoholu. „Závislost na každodenním pití jakéhokoliv alkoholu, pivo nevyjímaje, je nejen riskantní, ale především zdraví škodlivá,“ prohlásil Gaciong.

Stačí červené hrozny – ne víno

Gaciong nesdílí ani optimismus analýz, podle nichž červené víno působí ochranně, či dokonce podpůrně na činnost srdce. „Resveratrol, který v minimální míře obsahuje, je příznivým antioxidantem. Aby však člověku výrazně pomohl, musel by ho vypít stovky litrů. Proto stačí jíst červené hrozny, v jejichž slupce je neúměrně silnější koncentrace než v červeném moku, a neopíjet se kvůli tomu do němoty,“ připomněl.

Andrzej Silczuk z varšavského Ústavu neurologie a psychologie zase uvádí, že množství polských pacientů považuje i nadměrnou konzumaci piva za něco zcela normálního a navíc zdravého. Na otázku, zda pijí alkohol, odpovídají: „V žádném případě. Jsme abstinenti, neboť pijeme jen pivo.“

„Není třeba před nimi však tajit, že zdravé alkoholy či zdravé množství konzumace neexistují a že jsou pouze méně či více škodlivé,“ podotýká.

„Charakteristickým rysem závislosti na alkoholu je, že jeho náruživí konzumenti tají tento problém, který je přerůstá. Někteří se dokonce vydávají za abstinenty,“ upozorňuje dvojice psychiatrů Agata Szulczová a Piotr Galecki.

Alkohol zabíjí ročně deset tisíc lidí
Průměrná roční spotřeba 100procentního alkoholu v Polsku se blíží ke 12 litrům na obyvatele
Kolem 800 tisíc lidí je závislých na alkoholu a nadměrně pijících jsou další tři miliony
Na následky alkoholismu umírá ročně téměř deset tisíc lidí
Za abstinenty se považuje 19 procent Poláků

Reklama

Výběr článků

Načítám