Hlavní obsah

Kadyrov se chlubí, že byl u Kyjeva. Vyhrožuje ukrajinské tajné službě

Moskva
Aktualizováno

Čečenský prezident Ramzan Kadyrov tvrdí, že byl na Ukrajině poblíž Hostomelu nedaleko Kyjeva, napsaly ruské listy Komsomolskaja Pravda a server RBK. Kadyrov to navíc uvedl na svém kanálu na Telegramu, kde se vysmívá ukrajinské tajné službě SBU a vyhrožuje jí.

Foto: Chingis Kondarov, Reuters

Ramzan Kadyrov

Článek

Zda byl Kadyrov skutečně na Ukrajině, není jasné. Dokonce i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov řekl, že si Moskva není vědoma, že by čečenský prezident cestoval na Ukrajinu.

Poradce kanceláře ukrajinského prezidenta Olexij Arsenovič uvedl, že se věc prověřuje. Zmínil, že den před údajnou návštěvou byl Kadyrov viděn v Grozném.

Na to Kadyrov zareagoval slovy: „Viděl jsi video, nebo ti mám zaklepat na dveře? Tvoje rozvědka je chromá. Na videu jsme v Hostomelu. Před pár dny jsme byli asi 20 kilometrů od vás, kyjevští náckové, a v tuto chvíli ještě blíž. Dohadujte se, jak blízko jsme se přiblížili.“

Kyjev zlikvidoval Kadyrovovy bojovníky, kteří chystali atentát na Zelenského

Válka na Ukrajině

„Vaše rozvědka SBU neumí vůbec pracovat. Zřejmě vás zahraniční instruktoři a vojenští poradci učili podle zastaralé metodiky. Můžete si na okamžik odpočinout, už nás nemusíte hledat, sami si vás najdeme,“ vysmívá se Kadyrov ukrajinské tajné službě.

Ve vyjádření na svém kanálu na síti Telegram těsně před nedělní půlnocí ještě dodal: „Už vám nezbývá moc času, je lepší se vzdát a postavit se k nám do řady, jak jsem už několikrát navrhl, než nastane váš konec. Nabídka stále platí, ale už ne dlouho.“

Čečenci podle Kadyrova postupují ze dvou stran

Kadyrov dále popisuje, jak je Kyjev sevřen v kleštích. „Vždyť z jedné strany Kyjeva přicházíme my a z druhé staří zkušení bojovníci vedení mým drahým bratrem Adamem Delinchanovem, kteří prošli dvěma vojenskými taženími a prokázali své bojové schopnosti a ducha,“ přiznal čečenský prezident.

Ukrajinci zabili jednoho z velitelů obávaných Čečenců

Evropa

Delinchanov je bývalý čečenský vzbouřenec, který na počátku druhé čečenské války přešel na stranu proruských sil, velel bezpečnostním jednotkám zajišťujícím ochranu budov a nyní je poslancem ruské Státní dumy.

„Ukážeme vám, že ruská praxe učí válku lépe než zahraniční teorie a doporučení poradců,“ dodal Kadyrov.

Ruské síly přitom mají problémy přiblížit se ke Kyjevu nejen od Hostomelu, ale i od severovýchodu, kde tankový pluk zničili u Velyké Dymerky ukrajinští vojáci.

Kadyrov vše zakončil tím, že vše je vůle všemohoucího Alláha.

The Times: Zelenského se už pokusili třikrát zabít

Evropa

Čečenské komando Ukrajinci rozmetali

Na Ukrajině působili čečenští bojovníci od prvního dne invaze. Komando čečenských speciálních sil proniklo na počátku invaze do Kyjeva zřejmě s cílem zabít ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Bylo ale zlikvidováno. Oznámil to šéf ukrajinské bezpečnostní rady Oleksij Danilov s tím, že jedna skupina Čečenců byla zlikvidována u Hostomelu, kde se ruští výsadkáři dopravení vrtulníky pokusili obsadit letiště.

U Hostomelu byl zabit velitel čečenské skupiny Magomed Tušajev.

Kadyrov potvrdil zprávy o vyslání čečenských bojovníků na Ukrajinu, trvá ale na tom, že nikdo nezahynul.

Vyznamenání pro agenty spolupracující s Rusy

V pondělí Kadyrov na svém kanálu ještě slíbil státní vyznamenání zrádcům z ukrajinské tajné služby, kteří pracují pro Rusko a proti banderovcům, aniž by doložil, že takoví vůbec existují.

„Ujišťuji vás, že po skončení speciální operace vám předáme zasloužená státní vyznamenání a vy budete dále čestně sloužit pro blaho svého národa a země,“ napsal Kadyrov.

Reklama

Výběr článků

Načítám