Hlavní obsah

Francouzskému cirkusu zabavili zuboženého lva s vytrhanými drápy

Novinky, tcs

Francouzské úřady zabavily cirkusu Cirque de Paris ve Vironvay na západě Francie na opakované popudy neziskové organizace One Voice samce lva, kterého majitelé týrali a drželi kvůli produkci mláďat, která následně prodávali. V cirkusu jsou ještě čtyři další lvi, jejichž stav nyní prověřují veterináři.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Z francouzského cirkusu odvezli na základě stížností aktivistů vychrtlého lvaVideo: Reuters

 
Článek

V úterý 5. června zasahovala v městečku Vironday policie, doprovázela pracovníky z francouzského úřadu na ochranu biodiverzity. V Cirque de Paris účinkují ve vystoupeních čtyři lvice – Hannah, Patty, Céleste a Marli. Úředníci si však šli pro páté zvíře.

Tím byl bezejmenný lev, kterého majitelé drželi vyhladovělého v kleci a používali ho pouze na množení. Bezejmenný lev měl uhnilé téměř všechny zuby, vážil pouhých 116 kilogramů - zhruba polovinu průměrné váhy zdravého lva - a kdosi mu vytrhal drápy.

Vyzáblé zvíře bylo převezeno do útulku Tonga Terre d'Accueil, kde se francouzští odborníci a jejich belgičtí kolegové pokouší lva zachránit. „Učí se znovu jíst, pomalu a malé kousky žrádla, protože už nemá téměř žádné zuby,“ uvedla Muriel Arnalová, zakladatelka organizace One Voice.

Aktivisté si stěžují na přezíravost úřadů

Organizace začala sledovat cirkus už od roku 2018 a úřady na stav lvů opakovaně upozorňovala. Přesto s problémem nic nedělaly. Přitom poslední inspekce proběhla zhruba měsíc a půl před odebráním lva a úřady konstatovaly, že zvířata „vypadají zdravě“.

Lvímu mláděti lámali tlapy, aby neutíkalo od turistů lačnících po selfie

Cestování

Následně ve svém prohlášení uvedly, že tyto inspekce nebyly prováděny za účelem zjišťování zdravotního stavu zvířat, a tudíž nijak nepochybily.

Ihned po zabavení dokonce vydaly zprávu, že zvíře bude cirkusu navráceno, pokud majitelé získají licenci na chov pátého lva. To však kvůli jeho nyní už dobře doloženému zuboženému stavu nehrozí. Čtyři zbylé lvice budou podrobeny veterinární prohlídce.

Lev, který dostal jméno Jon, dožije jinde a v bezpečí. Zda to bude v útulku Tonga Terre d'Accueil nebo jinde, není jisté. Muriel Arnalová doufá, že by Jon mohl být později převezen do Jihoafrické republiky do většího útulku. Vše se však bude odvíjet od jeho zdravotního stavu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám