Hlavní obsah

Lvímu mláděti lámali tlapy, aby neutíkalo od turistů lačnících po selfie

Novinky, mšv

Znovu chodit se muselo naučit lví mládě, kterému kvůli ziskům lámali tlapy. Bylo totiž atrakcí v jednom z ruských letovisek u Kaspického moře v Dagestánu. Zmrzačené tlapy mu měly zabránit v útěku, když se s ním turisté lačnící po selfie chtěli vyfotit. Příběh malé šelmy podle serveru Daily Mail šokoval i prezidenta Vladimira Putina.

Foto: Profimedia.cz

Lvíče Simba je po operaci, ponese si však trvalé následky.

Článek

Mládě pojmenované Simba bylo jen několik týdnů staré, když ho jeho trýznitelé odebrali od matky a nutili ho pózovat s turisty. Jak rostlo, museli mu mučitelé zlámat tlapy, aby neutíkalo. Podle Daily Mailu se zdraví malého lvíčete rapidně zhoršovalo, protože bylo bito a utrpělo těžká zranění, kvůli kterým téměř pošlo.

Lvíče nakonec nebylo schopné se skoro hýbat, a tak se ho mučitelé zbavili. Nakonec však bylo zachráněno a podstoupilo operaci.

„Prakticky ho nekrmili a z nepochopitelných důvodů ho neustále polévali ledovou vodou,“ uvedla Julia Ageevovová, která vedla misi na záchranu zvířete. „Prošlo si peklem,“ uvedla.

Foto: Profimedia.cz

Mučitelé lvíče polévali ledovou vodou a prý ho skoro nekrmili.

Zachránci Simbu odvezli k veterinárnímu specialistovi Karenu Dallakyanovi, podle kterého lidé lvíčeti způsobili nepředstavitelnou bolest. „Krutí fotografové divokým zvířatům takto lámou končetiny, aby nemohla utéct a vypadala na fotografiích klidně,“ uvedl zvěrolékař.

Turista na safari dráždil lva. To neměl dělat

Koktejl

Díky operaci se lvíče podařilo zachránit, ale ponese si doživotní následky. Veterináři se podařilo spojit i s ruským prezidentem Vladimirem Putinem.

„Nevšiml jsem si, že by se případ vyšetřoval,“ řekl Dallakyan ruské hlavě státu, která prý slíbila, že bude případ vyšetřen a Simbovi mučitelé pohnáni před spravedlnost.

Šlapete na důstojnost zvířat, říkají ochránci

Ochránci zvířat dlouhodobě kritizují turistické aktivity, které nějakým způsobem zahrnují divoká zvířata. Často jde třeba o jízdy na slonech, kterým posedy způsobují rány.

Lvům či tygrům, s nimiž se mohou lidé fotit, se zase vytrhávají drápy i zuby, aby nemohli turisty napadnout a ublížit jim.

Vyšlapejte si schody sami, vyzývá líné turisty kampaň na ostrově Santorini

Cestování

Kritice neunikli ani majitelé oslíků v Řecku či Španělsku. Zvířata často během velkých veder vozí turisty do kopců, například na ostrově Santorini náročnou cestu podniknou několikrát denně.

Ochránci argumentují tím, že se takovým chováním šlape po důstojnosti zvířat, která jsou často i špatně živena, nemají dostatek vody nebo stínu. Na oslech a mulách se už v Řecku nesvezou nadměrně vážící turisté.

Foto: Profimedia.cz

Prezident Vladimir Putin slíbil, že bude lvův případ prošetřen.

Cestovatelský portál TripAdvisor se už v roce 2016 rozhodl blokovat nabídky na zážitky s divokými zvířaty, tedy třeba setkání se lvy, plavání s delfíny a podobně. Vyjadřuje tak podporu organizacím, které se zabývají ochranou zvířat a proti podobným zážitkovým výletům dlouhodobě vystupují.

Už žádné objímání delfínů. TripAdvisor blokuje nabídky na setkání s divokými zvířaty

Cestování

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám