Hlavní obsah

Do boje s Islámským státem vyrazila největší britská letadlová loď

Novinky, drk

Britové nasadili do boje s takzvaným Islámským státem (IS) v Iráku svou největší letadlovou loď HMS Queen Elizabeth. Agentuře AP to řekl přední velitel námořnictva Steve Moorhouse. Je to vůbec poprvé za více než dvacet let, co Britové zapojili tento druh válečné lodě do probíhající pozemní operace.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nejnovější britská letadlová loď HMS Queen Elizabeth se zapojila do boje proti IS v IrákuVideo: AP

 
Článek

Spojené království v tuto chvíli vykonává většinu misí proti zbývajícím islamistickým vojákům v Iráku, zatímco mají Spojené státy plné ruce práce se stažením svých vojáků z Afghánistánu.

Britové si od nasazení této letadlové lodi slibují větší flexibilitu v zahraničních misích, řekl komodor Moorhouse.

Připomněl, že se z východního Středomoří za poslední dekádu stalo velmi konkurenční prostředí, což způsobila především přítomnost ruské armády v Sýrii.

Moorhouse nicméně dodal, že ruští, britští i američtí piloti k sobě navzájem chovají respekt a jejich působení je nanejvýš „profesionální”. Od 18. června, kdy HMS Queen Elizabeth vyrazila do akce proti Islámskému státu, se zatím nic neobvyklého nestalo.

Nejméně 14 dní ve Středomoří

Na palubě je v tuto chvíli osm britských bojových letounů F-35 a 10 vrtulníků.

Nejmodernější F-35, vyzbrojený raketami vzduch-vzduch a laserem řízenými bombami, se nad Irákem používá k hledání dalších letadel nebo dronů, k podpoře vojsk na zemi a k provádění špionáže pomocí sofistikovaných senzorových a radarových systémů.

Foto: Profimedia.cz

Britský vrtulník letící na palubu HMS Queen Elizabeth

HMS Queen Elizabeth a její podpůrné lodě, mezi něž patří americký torpédoborec The Sullivans, zůstanou ve východním Středomoří dva až tři týdny, než se přesunou směrem k Suezskému průplavu, kde budou pokračovat ve nasazení v Indii, Jižní Koreji a Japonsku. Mise má trvat celkem sedm a půl měsíce.

Letadlová loď má na palubě také 10 amerických tryskových letounů F-35 z perutě letectva Námořní pěchoty USA, které provádějí operace pod britským velením.

Reklama

Výběr článků

Načítám