Hlavní obsah

Desítky migrantů se pokusily proniknout do Polska s klacky v ruce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Usnarz Górny

Dva pohraničníci byli zraněni, když se skupina 60 migrantů pokusila násilně překročit hranice z Běloruska, uvedl v pondělí polský úřad pohraniční stráže. Migrantům údajně pomáhalo několik běloruských vojáků oblečených v civilu. K incidentu došlo v neděli večer blízko polské vesnice Usnarz Górny.

Foto: Profimedia.cz

Migranti na polsko-běloruské hranici. Snímek je v poloviny října

Článek

Podle úřadů se asi šest desítek migrantů snažila proniknout do Polska s „klacky a kameny v ruce”.

„Jednoho z vojáků zasáhl cizinec (migrant) větví do obličeje a druhého kamenem do obličeje. Oba museli být převezeni do nemocnice," uvedl úřad pohraniční stráže. Oba už byli propuštěni.

Několik dalších vojáků utrpělo menší zranění, která nevyžadovala ošetření.

Pohraniční stráž spolu s prohlášením na sociálních sítích publikovala video, na kterém jsou migranti vidět, jak se snaží pomocí klacků zbořit ostnatý drát.

Migranti vzali útokem plot na bělorusko-polské hranici

Evropa

Někteří z lidí na videu by měli údajně být maskovaní běloruští vojáci, kteří se pokoušeli drát přestřihat, tvrdí polský úřad pohraniční stráže.

„Migrantům se nepodařilo dostat na polskou stranou,” ujistil.

Lukašenkovy provokace kvůli sankcím

Polská vláda už na hranici s Běloruskem vyslala sedm tisíc vojáků poté, co kvůli obrovskému přílivu migrantů vyhlásila nouzový stav. Ministr obrany Marius Blaszczak oznámil, že armádní kapacitu na hranicích navýší na 10 tisíc.

Migranti se valí přes Polsko ilegálně do vysněného Německa

Evropa

Vláda ve Varšavě obviňuje běloruského autoritářského vůdce Alexandra Lukašenka, že uprchlíkům úmyslně umožňuje překročit hranice EU.

Nejméně osm lidí už od při potyčkách na hranici zemřelo. Lidskoprávní organizace pohraniční stráž kritizují pro údajné ilegální a nehumánní postupy. Novinářům je do oblasti odepřen přístup.

Minsk se chystá trestat lidi za sledování nežádoucích politických kanálů

Zahraniční

Faktické pašování migrantů je od Lukašenka přiznaně odvetou za sankce, které sedmadvacítka přijala vůči jeho režimu kvůli brutálnímu potlačení demokratické opozice a porušování lidských práv v zemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám