Hlavní obsah

Migranti vzali útokem plot na bělorusko-polské hranici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Varšava

Situace na bělorusko-polské hranici se vyostřuje. Ve středu se pokusila skupina běženců proniknout na polské území. Hraniční bariéru z ostnatého drátu poblíž vesnice Usnarz Gorny se snažili za pomoci kmenů stromů prorazit, oznámila polská pohraniční stráž na Twitteru.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Bariéra z ostnatého drátu na polsko-běloruské hranici

Článek

Běženci házeli na pohraničníky kameny a vše, co jim přišlo pod ruku. Někteří byli dokonce vyzbrojeni sekerami a štípacími kleštěmi. Pohraničníci použili slzný plyn, aby migranty zastavili. Šestnácti z nich se ale podařilo proniknout na polské území, nakonec je vojáci zatlačili zpět.

Skupina běženců táboří na běloruské straně u obce Usnarz Gorny od srpna.

Jaký je osud skupiny, nikdo neví. Informace poskytnuté pohraniční stráží nelze nezávisle ověřit, protože Polsko vyhlásilo v pohraniční oblasti výjimečný stav a do oblasti je vstup zakázán.

Německá policie chce kontroly na hranicích s Polskem kvůli migrantům

Evropa

Vláda ve Varšavě obviňuje běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, že uprchlíkům úmyslně umožňuje překročit hranice EU. Nová migrační vlna pod taktovkou běloruského prezidenta Alexandra Lukašenka má dostat vlády EU pod tlak.

Lukašenko sám potvrdil, že dovážení migrantů je odvetou za sankce, které sedmadvacítka přijala vůči jeho režimu kvůli brutálnímu potlačení opozice a porušování lidských práv v zemi.

Z Běloruska se přes Polsko snaží dostat do Německa skupiny Iráčanů, Syřanů a Afghánců.

Reklama

Výběr článků

Načítám