Hlavní obsah

Deportace migrantů do Rwandy mohou začít, rozhodl britský nejvyšší soud

Londýn/Kigali

Britský nejvyšší soud v úterý zamítl žádost některých charitativních a odborových organizací, které se chtěly odvolat proti předchozím soudním rozhodnutím umožňujícím uskutečnit první plánovaný let do Rwandy s odmítnutými žadateli o azyl. První letoun s několika migranty má z Británie odstartovat ještě v úterý. Potvrdila to i britská ministryně zahraničí Liz Trussová.

Foto: Profimedia.cz

Demonstrace proti kontroverzním deportacím do Rwandy

Článek

Británie je odhodlaná začít uskutečňovat kontroverzní a široce kritizovaný plán deportovat do Rwandy migranty, kteří do Spojeného království přišli nelegálně. Už předchozí rozhodnutí soudů dala takovým letům zelenou.

Příslušný zákon, který začal platit v dubnu, vládě umožňuje posílat do třetích zemí některé utečence nelegálně vstupující na britské území. Zákon také zpřísnil tresty pro převaděče migrantů.

Británie může deportovat běžence do Rwandy, rozhodl soud

Evropa

Britský plán deportovat migranty byl předmětem několika soudních pří. V úterý už se očekává první deportační let, i když pravděpodobně jen s malým počtem migrantů. Někteří jednotlivci totiž uspěli s tvrzením, že nemohou být deportováni s ohledem na zdravotní problémy nebo lidská práva. Počet migrantů, jejichž deportace se v úterý chystá, se tak postupně smrskl z původních 37 na sedm.

Nejmenovaný vládní činitel podle agentury Reuters řekl, že právní kroky jednotlivců proti deportaci by mohly vést k tomu, že soukromý letoun pronajatý britskou vládou v úterý večer odletí bez běženců na palubě.

Britská vláda ovšem varuje, že každý, kdo se deportaci na poslední chvíli vyhne díky právním krokům, bude poslán do Rwandy později.

„Nemohu říct, kolik přesně lidí poletí. Ale opravdu důležité je, že nastolíme princip,“ řekla v úterý televizi Sky News šéfka britské diplomacie Trussová. Migranti, kteří nepoletí v úterý, budou podle ní posazeni na příští let.

V Británii začal platit kontroverzní zákon umožňující posílat migranty do Rwandy

Evropa

Svým deportačním programem, za který v první fázi zaplatí Rwandě 120 milionů liber (asi 3,5 miliardy korun), chce britská vláda „narušit ekonomické struktury pašeráků lidí“ a „odradit migranty od toho, aby podstupovali nebezpečnou cestu přes Lamanšský průliv“, uvedl dříve premiér Boris Johnson.

Plán kritizují jako nehumánní mnozí politici, charitativní spolky i mezinárodní organizace nebo také anglikánská církev. V soukromí ho označil za otřesný i princ Charles.

Za loňský rok do Británie nelegální cestou přes Lamanšský průliv přicestovalo 28 500 lidí. V roce 2020 to podle ministerstva vnitra bylo necelých 8500.

Reklama

Výběr článků

Načítám