Hlavní obsah

Británie může deportovat běžence do Rwandy, rozhodl soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

První vlna deportací 31 migrantů z Británie do Rwandy v úterý 14. června se může uskutečnit podle plánu. Rozhodl tak dnes londýnský vrchní soud, který nevyhověl žádosti skupiny čtyř migrantů a několika charitativních a odborových organizací. Ty jej žádaly, aby britské vládě zabránil deportace provést, jelikož pro běžence podle nich představují nebezpečí.

Foto: Toby Melville, Reuters

Protest proti deportaci uprchlíků do Rwandy před londýnským soudem

Článek

„Je ve veřejném zájmu, aby ministerstvo vnitra mohlo realizovat svou imigrační politiku,“ řekl soudce Jonathan Swift.

Agentura Reuters uvádí, že charitativní organizace se proti rozhodnutí mohou odvolat.

V Británii začal v dubnu platit zákon, který umožňuje vládě posílat některé utečence nelegálně vstupující na její území do třetích zemí. Zákon také zpřísnil tresty pro převaděče migrantů přicházejících do Británie bez patřičných povolení.

Rozhodnutí soudu uvítal premiér Boris Johnson, který v pátek večer na svém twitterovém účtu napsal, že Británie „nemůže dovolit pašerákům lidí, aby vystavovali jejich životy riziku“. „Naše světové partnerství pomůže narušit obchodní modely těchto bezcitných kriminálníků,“ napsal premiér.

Ministryně vnitra Priti Patelová řekla stanici BBC, že rozhodnutí také vítá a že „vláda se nenechá zastrašit“ dalšími soudními překážkami. „Rwanda je bezpečná země, která již dříve prokázala, že je bezpečným útočištěm pro uprchlíky,“ uvedla ministryně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám