Hlavní obsah

Charitativní loterie přisoudila Picassův obraz ženě z Itálie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Darovala 100 eur (asi 2700 Kč) na humanitární pomoc africkým vesnicím a jako odměnu získala dílo malíře Pabla Picassa v hodnotě nejméně milion eur. Italka jménem Claudia Borgognová byla vyhlášena vítězkou charitativní tomboly o obraz „Zátiší”, který španělský mistr namaloval v roce 1921. Organizátoři prodali přes 51.000 losů a vybrali tak přes pět milionů eur.

Foto: Charles Platiau, Reuters

Picassova malba z roku 1921, která byla hlavní cenou charitativní tomboly.

Článek

Většinu z těchto peněz obdrží organizace CARE, která pomáhá s dodávkami vody pro chudé vesničany v afrických zemích včetně Kamerunu a Madagaskaru. Monacký miliardář David Nahmad, který do tomboly Picassovu malbu poskytl, dostane bezmála milion eur.

Elektronické losování se konalo ve středu večer v pařížské aukční síni Christie's. Organizátoři uvedli, že vítězný lístek si původně nekoupila Borgognová, která jej zřejmě dostala jako dárek. „Claudia vyhrála tento mimořádný obraz, který má hodnotu milion eur, a tudíž je z ní milionářka," citovala agentura AP pořadatelku tomboly Péri Cochinovou.

Britský veterán získal se sbírkou pro lékaře dva světové rekordy

Koktejl

Podobný projekt se uskutečnil už v roce 2013, přičemž Picassovu kresbu tehdy losování přisoudilo 25letému Američanovi zaměstnanému ve firmě na výrobu protipožárních hlásičů.

Obraz, který byl ve hře tentokrát, byl nejmenším z Nahmadovy sbírky čítající asi 300 Picassových děl. Sběratel má za to, že obraz má hodnotu až tři miliony eur. Na plátně o rozměrech 23 krát 46 centimetrů je abstraktním způsobem ztvárněn stůl s novinami a sklenkou absintu.

Picasso obraz vytvořil v červnu 1921, několik měsíců před svými 40. narozeninami a krátce poté, co mu jeho první manželka Olga porodila syna Paula. „Picassovi by se takováhle iniciativa moc líbila, protože to byl člověk, který se hodně zajímal o humanitární a sociální úsilí," řekla Cochinová agentuře Reuters.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám