Hlavní obsah

Čeští záchranáři v Bejrútu opět vyrazili do akce

Novinky, zkr
Bejrút

Český záchranářský tým vyrazil v neděli dopoledne opět do ulic Bejrútu pomáhat po katastrofálním výbuchu ledku. Informovala o tom mluvčí Hasičského záchranného sboru ČR Nicole Studená. Během sobotního odpoledne a večera vyzvala libanonská armáda ke stažení na základny všechny zahraniční týmy kvůli násilným demonstracím, které ve městě vypukly.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Násilné protesty v Bejrútu: Demonstranti hází kameny, policie je rozhání slzným plynemVideo: Reuters

 
Článek

Český tým strávil sobotní večer v Army campu pod ochrannou místní policie. Protesty v okolí vládních budov, při kterých účastníci házeli kameny a dělbuchy a policie je rozháněla slzným plynem, se ho nijak nedotkly.

„Po ranním brífinku, kdy byla bezpečnostní situace vyhodnocena jako bezproblémová, byl malý průzkumný tým složený ze čtyř hasičů a statika vyslán do oblasti obytných budov. Zde bude hodnotit statiku jednotlivých domů a radit obyvatelům Bejrútu, zda je bezpečné se do budovy vrátit. To je velká pomoc pro místní samosprávu, která má na podobnou akci malé kapacity,“ sdělila Studená.

Čeští záchranáři v Bejrútu přerušili práci, ve městě se čekají velké demonstrace

Blízký a Střední východ

Kromě toho byla také schválena materiální humanitární pomoc ve formě zdravotnického materiálu, která bude do Bejrútu dopravena letadly armády ČR při návratu týmu, dodala Studená. „Plánovaný přílet letounu Airbus s týmem bude 11. srpna mezi 13:30 a 14:30 a plánovaný přílet letounu CASA s vybavením týmu je mezi 17:30 a 18:30 na letiště Kbely.“

Po návratu pak záchranáři budou přepraveni do místa karantény, kde budou probíhat testy na covid-19.

Bejrútem otřásl v úterý mohutný výbuch, při kterém explodovalo 2750 tun nedbale uskladněného dusičnanu amonného. Počet obětí je nejméně 158, zraněných je na 6000.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nový záběr z úterního výbuchu v BejrútuVideo: Reuters

Reklama

Výběr článků

Načítám