Hlavní obsah

Čeští záchranáři v Bejrútu přerušili práci, ve městě se čekají velké demonstrace

Novinky, ven, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bejrút
Aktualizováno

Kvůli zhoršené bezpečností situaci na místě vyzvala všechny zahraniční týmy včetně českého libanonská armáda, aby se stáhly na své základny. Zatím vyčkávají na další vývoj, návrat do Česka zatím neplánují.

Čeští hasiči v LibanonuVideo: HZS Praha

 
Článek

Všechny zahraniční týmy, které ve městě pomáhají s následky úterního výbuchu, nyní vyzvala libanonská armáda k návratu na základny. Odpoledne se ve městě chystá další velký protest, řekl mluvčí hasičů Martin Kavka.

Psi českých záchranářů se v Bejrútu pořezali

Blízký a Střední východ

„Nevíme přesně, z jakého důvodu to je, ale podle informací, které mám, se na místě čeká nějaká větší protivládní demonstrace, takže to je zřejmě z tohoto důvodu,” řekl poté pro Českou televizi.

Čeští záchranáři i se psy jsou podle něj v pořádku a vyčkávají na další vývoj.  „Do České republiky se zatím nevracíme. Čekáme, až se bezpečnostní situace uklidní a budeme moct zase pracovat,” dodal Kavka pro ČT.

Protestující Libanonce rozehnali s pomocí slzného plynu

Blízký a Střední východ

V Bejrútu sílí protivládní protesty, lidé viní vládu z toho, že nese podíl viny na úterním katastrofickém výbuchu, při kterém zemřelo 154 lidí a na pět tisíc se zranilo. Na přítomnost tun nebezpečného dusičnanu amonného totiž léta úřady marně upozorňovali zástupci přístavu, ve kterém byl šest let skladován.

Libanonská láda už ve středu vyhlásila 14denní stav nouze a nařídila domácí vězení pro nespecifikovaný počet představitelů přístavu. V pátek soudce oznámil, že ve vazbě je 16 členů vedení přístavu, celní správy a rovněž několik lidí odpovědných za údržbové práce jakožto i dělníků, kteří na hangáru s uloženým dusičnanem amonným pracovali.

Lidé se loučili s „bejrútskou nevěstou“. Hrdinka mezi prvními zasahovala u požáru v přístavu

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám