Hlavní obsah

Británie a Francie potlačí migraci přes Lamanšský průliv společně

– Londýn/Paříž • Aktualizováno
Novinky, drk

Jen několik hodin poté, co Británie ohlásila rekordní počet připluvších běženců přes Lamanšský průliv, se tamní vláda dohodla s tou francouzskou na společném postupu. Spojené království pošle do Francie 62,7 milionu eur (1,6 miliardy Kč) na posílení policejních hlídek na francouzských plážích. Chceme zabránit zbytečným úmrtím na moři, vysvětluje britský resort vnitra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V pondělí přeplulo Lamanšský průliv nejvíce migrantů na člunech za jeden den Video: AP

 
Článek

Dohodu v úterý podepsala britská ministryně vnitra Priti Patelová a její francouzský protějšek Gérald Darmanin.

Reagují tak na zvýšený počet uprchlíků, kteří v posledních týdnech podnikají extrémně nebezpečnou cestu na britské ostrovy přes Lamanšský průliv, často za pomoci velmi nevhodných dopravních prostředků.

Británie hlásí nejvíce migrantů na člunech za jeden den

Zahraniční

„Existuje velké riziko, že tu budou oběti na životech, takže musíme spolupracovat s Francouzi, abychom zamezili tomu, že vůbec odplují z pláží,” vysvětlil pro server Politico zdroj z britského ministerstva vnitra.

Více policistů na plážích

Peníze jsou určené na zdvojnásobení počtu policistů, kteří dohlížejí na francouzské pláže a zároveň na investice do moderních sledovacích technologií.

Britská vláda oznámila, že za pondělí se přes kanál dostalo do země 430 migrantů, což je nový rekord co do počtu uprchlíků za jediný den. Deník The Times odhaduje, že se za celý rok 2021 dostalo přes La Manche asi 8500 migrantů.

Znepokojivé a nehumánní, kritizují plán Británie na přemisťování běženců

Evropa

Kromě spolupráce s Francií plánuje ministryně Patelová prosadit nový zákon o imigraci, který čelí kritice jak od opozice, tak od lidskoprávních organizací za to, že je v rozporu s mezinárodním právem.

Návrh počítá s tím, že by se z ilegální migrace stal trestný čin, za který by člověk mohl jít až na čtyři roky do vězení. Zároveň by vláda mohla posílat uchazeče o azyl v průběhu posuzování jejich žádosti do zahraničí. Podle médií ministři předjednali uprchlická centra například ve Rwandě, na Gibraltaru nebo na ostrově Ascension, který leží v Atlantském oceánu.

Reklama

Výběr článků

Načítám