Hlavní obsah

Británie hlásí nejvíce migrantů na člunech za jeden den

Novinky, drk
Londýn

Nejméně 430 migrantů v pondělí přeplulo Lamanšský průliv, aby se dostalo do Spojeného království. Jedná se o nový rekord za jeden den v moderní historii. Informovalo o tom tamní ministerstvo vnitra s tím, že dělá všechno pro to, aby nelegální migraci omezilo.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Desítky mužů, žen a dětí se dostaly přes moře na malých loďkách. Největší skupina čítala asi 50 lidí, kteří na člunu přistáli u pobřeží v Dungenessu v hrabství Kent.

Předchozí rekord, co se týče příchozích migrantů za jediný den, pocházel z loňského září. Tehdy jich úřady zaznamenaly 416.

V průběhu letošního roku se do Británie dostalo už přes osm tisíc běženců na 345 lodích či člunech. Drtivá většina z těchto dopravních prostředků není určena pro náročné cesty přes moře, a proto část z pokusů o přeplutí končí tragédií.

Pracovník resortu vnitra Dan O'Mahoney, který má problematiku migrace přes Lamanšský kanál na starosti, uvedl, že si došlápne na „kriminálníky, kteří tyto přechody přes moře umožňují”.

Počet migrantů připlouvajících do Británie stoupá, Londýn požaduje po Francii akci

Evropa

„Lidé by měli zažádat o azyl v první bezpečné zemi, do které se dostanou, a neriskovat svůj život těmito nebezpečnými přechody,” řekl O'Mahoney.

Kontroverzní plány obávané ministryně

Ministerstvo vnitra uvedlo, že chce proti ilegální migraci zakročit. Ministryně Priti Patelová slíbila, že představí zákon, který by žadatele o azyl pomohl dostat do „bezpečné třetí země”.

Ilegální vstup do Spojeného království (i za účelem žádosti o azyl) by byl podle navrhovaného zákona trestný čin. Zároveň by nová legislativa dala britské pohraniční stráži pravomoc zachycovat čluny a přinutit je vrátit se do Francie.

Znepokojivé a nehumánní, kritizují plán Británie na přemisťování běženců

Evropa

Nejkontroverznější částí návrhu je ale skutečnost, že by ministerstvo mohlo uchazeče o azyl posílat do zahraničí i v průběhu posuzování jejich žádosti. Patelová se zřejmě v tomto inspirovala u Austrálie.

Mezi navrhovanými zeměmi, kam by chtěla běžence posílat, je Rwanda, Gibraltar a ostrov Ascension.

Opoziční labouristé plány Patelové kritizují a upozorňují, že by mohla vláda trestně stíhat i charitativní organizace, které zachraňují životy na moři kolem britského pobřeží.

Podle Organizace spojených národů (OSN) návrh zákona jasně porušuje Úmluvu o právním postavení uprchlíků z roku 1951.

Reklama

Výběr článků

Načítám