Hlavní obsah

Bratislavská lékařka podala ivermektin 80 pacientům. Stav všech se zlepšil

– Bratislava
Právo, Ivan Vilček

Praktická lékařka pro dospělé v bratislavské čtvrti Petržalka Etela Janeková Právu popsala své několikatýdenní zkušenosti s podáváním ivermektinu pacientům. Přínos léku hodnotí zatím vesměs pozitivně.

Praktická lékařka pro dospělé v bratislavské čtvrti Petržalka Etela JanekováVideo: Ivan Vilček, Právo

 
Článek

Jak jste se dostala k ivermektinu?

Začali mi chodit do ordinace pacienti s covidem a už jsem opravdu nevěděla, co s nimi. Léky, které byly dostupné, nestačily, začala jsem proto číst a studovat, co podávají těmto pacientům v zahraničí. Tak jsem se dočetla o ivermektinu.

Zpočátku to bylo tak, že pacienti si tento lék přivezli sami ze zahraničí, protože v sousedních zemích, jako jsou Rakousko a Maďarsko, byl ve volném prodeji. Byl tam dostupný na parazitózu.

Takže první dávky jste vlastně nepředepisovala.

Pacienti chodili sami, že ho mají a dočetli se, že je to dobré, ale nevěděli, jak ho užívat. Já si to nastudovala. Byly známé postupy od profesora Paula Marika.

Ivermektin může ulevit nemocnicím

Domácí

V současnosti je lék dostupný ve slovenských nemocnicích i v lékárnách. Takže už ho předepisujete?

V Bratislavě tento týden přistálo letadlo s 30 000 baleními a bude se používat na základě povolení neregistrovaného léku. Bude dostupný i v lékárnách. Tato zásilka však nebude stačit. Proto jsem požádala o dovoz dalších 50 000 balení.

Ivermektin není lék na covid, je to podpůrný lék, který brání replikaci viru.

Jaké je dávkování?

Doporučené dávkování ivermektinu je v počáteční i v pokročilé fázi nemoci 0,2 miligramu na kilogram váhy na den v případě hmotnosti člověka do 90 kilogramů. Pokud má člověk hmotnost nad 90 kilogramů tak dávám 0,3 miligramu na kilogram váhy na den. Podávám ho jednou za 24 hodin, minimálně dva dny a maximálně pět dnů. Vysadím ho, jakmile se stav pacienta zlepší.

Předpokládám, že ivermektin se podává s dalšími léky.

Ivermektin není lék na samotný covid, je to podpůrný lék, který brání replikaci viru. Hodně záleží na tom, v jakém stavu se pacient ke mně dostane. V počátcích byli pacienti v těžším stavu. Většinou už přicházeli se zápalem plic, kdy měli na rentgenu obraz mléčného skla, ale saturace ještě nebyla natolik snížená, aby museli jít do nemocnice. Tyto pacienty jsem začala léčit. To bylo tak před čtyřmi týdny.

Jaké máte zkušenosti?

Nemám pacienta, který by se po podání ivermektinu nezlepšil. Každý z nich mi řekl, že jakmile užil první dvě tři dávky, už se cítil mnohem lépe. Jeden pacient, který dostal ivermektin, je po smrti, ale ten měl velmi těžké koexistující nemoci. Takže nezemřel na covid, ale s covidem. Stav ostatních pacientů se výrazně zlepšil. Ani jeden z pacientů, kteří se léčili u mě, se nedostal do nemocnice. To je velmi dobrý výsledek, a to tu byli i pacienti v těžkém stavu.

Primář Rezek: Zájem o ivermektin je velký. Chceme ho zpřístupnit všem

Domácí

V kombinaci s čím ivermektin podáváte?

V začátcích onemocnění ještě dáváme ve vyšší dávce vitaminy C a D spolu se zinkem a aspirinem. Když na základě výsledků z odběru krve zjistíme, že probíhá bakteriální zápal, přidáme antibiotika. Pokud pacient špatně dýchá, pošlu ho na rentgen. Máme jedno místo v Bratislavě, kde rentgenují pacienty s covidem. To nemá každé město. Pokud na rentgenu vidíme rozběhnutý zápal plic v podobě obrazu mléčného skla, přidáváme celkovou kortikoterapii, do které patří i dexametazon. Je to velmi komplexní léčba, protože covid postihuje zápalem celé tělo, takže nemůžeme léčit jen část organismu.

Kolik pacientů s covidem jste léčila ivermektinem?

Už to bude 80 pacientů. Ani jeden z nich se nedostal do nemocnice. Měla jsem dva hospitalizované pacienty, ale to bylo ještě na podzim, kdy jsme ještě o ivermektinu nic nevěděli. Oba se vyléčili.

Slovenská primářka ARO Andrea Letanovská o ivermektinuVideo: Novinky

Má vedlejší účinky?

Ivermektin je na trhu třicet let. Mám velmi ráda staré léky, protože u nich vím, co od nich mohu očekávat. Jen u jednoho pacienta jsem měla nežádoucí účinek, ale on užil třídenní dávku najednou a měl z toho průjem. Jinak vedlejší účinky nejsou.

Slovensko dovezlo ivermektin jako první v Evropské unii. Co si o tom myslíte?

Je to velký úspěch, že jsme jako odborníci dokázali přesvědčit naše vedení na ministerstvu zdravotnictví k dovozu ivermektinu. Byli samozřejmě pod tlakem, protože situace na Slovensku je velmi špatná. Víc lidí nám umírá a průběh covidu je mnohem horší, než na podzim.

Pokud bude v dostatečném množství, mohli bychom ho dávat také jako profylaxi. Ideální by to bylo pro člověka, který byl v kontaktu s pozitivně testovanou osobou. Pokud by byl například pozitivní jeden člen rodiny, ostatní by měli užívat ivermektin. Na to ho však zatím nemáme dostatek. Také se nesmí podávat těhotným ženám a dětem pod 20 kilogramů.

Brněnská nemocnice dostala ivermektin pro 20 tisíc pacientů

Domácí

Co byste řekla lidem, kteří se ještě s ivermektinem nesetkali?

Je to lék, který tu nemoc zkrátí a v mnoha případech zabrání hospitalizaci.  Navíc je levný, podle všeho bezpečný a mohl by být běžně dostupný. Jiné, zejména novější léky, které se na covid používaly, jsou enormně drahé.

Reklama

Výběr článků

Načítám