Hlavní obsah

Biden si věří na Texas, baštu republikánů

Právo, Daniel Drake

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Joe Biden (77), demokratický nominant na prezidenta, hodlá zesílit kampaň v Texasu. V úterý oznámil, že v nejlidnatějším jižanském státě utratí dalších šest milionů dolarů (137,6 milionu korun) na předvolební reklamy. Texas je pro nadcházející volby naprosto zásadní. Jedná se totiž o republikánskou baštu, kde v posledních deseti prezidentských soubojích vždy zvítězil kandidát konzervativců.

Foto: Patrick Semansky, ČTK/AP

Joe Biden

Článek

Průzkumy v Texasu zatím i letos předpovídají vítězství obhajujícího prezidenta Donalda Trumpa (74), avšak náskok není ani zdaleka tak výrazný jako před čtyřmi lety. Tehdy Trump porazil Hillary Clintonovou (72) rozdílem 52 procent ku 43. Analytický server FiveThirtyEight, který shromažďuje desítky průzkumů, teď Trumpa v Texasu favorizuje o pouhý 1,7 procentního bodu.

Prohlédněte si dům, kde vyrůstal Joe Biden, kandidát na prezidenta USA

Tipy a trendy

Nejvíc peněz za 25 let

Texaská buňka Demokratické strany si Bidenovo rozhodnutí investovat v jejich státě pochvaluje. „Jde o historický okamžik. Ukazuje to, jak je pro něj Texas důležitý a že je tentokrát opravdu ve hře,“ myslí si mluvčí texaských demokratů Abhi Rahman.

Debatě kandidátů na viceprezidenta USA vévodila pandemie, nejvíce ale zaujala moucha

Amerika

A má pravdu, v Texasu se hraje o 38 volitelů, hned po Kalifornii jde o politicky nejsilnější stát. Za poslední čtvrtstoletí neutratil v Texasu nikdo z demokratů tolik prostředků na kampaň jako Biden.

Jak je volen americký prezident

Volby USA

I přesto, že se mnohým zdá Bidenovo úsilí zbytečné, řada okolností nasvědčuje tomu, že by opravdu letos mohl být souboj o texaské volitele vyrovnanější. Před dvěma lety se demokrat Beto O’Rourke (47) pokusil sesadit konzervativního senátora Teda Cruze a prohrál jen těsně. Dokonce šlo v daném obvodě o nejlepší výsledek od roku 1988.

Duel Trumpa s Bidenem cirkus? My jsme zdvořilí, ohrazují se cirkusáci

Zahraniční

A právě O’Rourke tento týden přišel s výzvou směřovanou přímo na Bidena. „Když vyhrajete Texas, tak toto drama ukončíte,“ napsal. V článku mu radí, aby ve finální rovince kampaně výrazně posílil reklamy a zaměřil se na zvýšení volební účasti.

Více než třetina obyvatelstva má hispánské kořeny, což není úplně rys typického Trumpova voliče. Zdali do výsledku opravdu nakonec promluví, se ukáže za měsíc.

Reklama

Výběr článků

Načítám