Hlavní obsah

Biden schválil rozšíření evakuačního týmu v Afghánistánu na 5000 mužů

Washington

Prezident Joe Biden schválil zvýšení počtu amerických vojáků, kteří pomohou s evakuací amerických diplomatů a spolupracovníků z Afghánistánu; místo původních 3000 jich Pentagon do Kábulu vyšle na 5000.

Foto: Evelyn Hockstein, Reuters

Americký prezident Joe Biden

Článek

V sobotním prohlášení prezident také uvedl, že další setrvání amerických sil v zemi navzdory postupu radikálního islamistického hnutí Tálibán je pro něj nepřijatelné a tamní válku nechce odkázat pátému prezidentovi.

„Na základě doporučení našich diplomatických, vojenských a zpravodajských týmů jsem schválil rozmístění přibližně 5000 amerických vojáků, abychom zajistili řádné a bezpečné stažení amerického personálu a dalšího spojeneckého personálu,” uvedl Biden s tím, že evakuace se týká i Afghánců ve speciálním vízovém programu.

Američané již dříve oznámili, že veškerá svá vojska stáhnou z Afghánistánu k 31. srpnu.

Rozvedené ženy se v Afghánistánu obávají nástupu Tálibánu

Zahraniční

S rychlým postupem Tálibánu, který již ovládá více než polovinu provinčních metropolí a blíží se ke Kábulu, potřebují Američané ze země co nejrychleji dostat své diplomaty a jejich spolupracovníky včetně místních tlumočníků.

Podle různých odhadů se to týká zhruba 30 tisíc osob. Evakuaci zajišťují dodatečně vyslané jednotky; počet jejich příslušníků se sobotním rozhodnutím šéfa Bílého domu zvýšil na 5000.

Původně ohlášených 3000 mužů mělo do Afghánistánu dorazit do neděle.

„Další rok nebo dalších pět let vojenské přítomnosti USA by nemělo žádný význam, pokud afghánská armáda nemůže nebo nechce udržet svou vlastní zemi,” uvedl prezident.

Česko z Afghánistánu evakuuje i místní zaměstnance ambasády

Stalo se

„Byl jsem čtvrtým prezidentem, který velel americkým vojskům v Afghánistánu - dva republikáni a dva demokraté. Nechtěl bych předat tuto válku pátému (prezidentovi) a nepředám ji,” uvedl na závěr prohlášení Biden.

Biden i jeho ministr zahraničí Anthony Blinken v sobotu zopakovali svou podporu afghánské vládě a prezidentovi a nutnost diplomatických jednání.

Blinkem v sobotním telefonátu s afghánským prezidentem Ašrafem Ghaním zdůraznil „nezbytnost pokračování diplomatických a politických snah o zastavení násilí”.

Prezident Spojených států amerických Joe Biden. Zvítězil při třetím pokusu

Volby USA

Reklama

Výběr článků

Načítám