Hlavní obsah

Bělošský policista, jenž zastřelil černošského mladíka, vyjde na svobodu

– Chicago

Bělošský policista Jason Van Dyke, který před lety zastřelil černošského mladíka Laquana McDonalda, bude příští měsíc propuštěn z vězení. Informovala o tom v úterý agentura AP s odvoláním na zástupkyni úřadu, jenž stanovuje podmínky pro propuštění vězňů. Van Dyke si odpykal ani ne polovinu trestu, podotkla AP.

Foto: Antonio Perez, ČTK/AP

Jason Van Dyke u soudu

Článek

Zabití McDonalda vyvolalo v USA veřejné protesty a podnítilo celonárodní debatu o tom, jak policie zachází s černošskou menšinou.

Vězeň bude propuštěn 3. února, potvrdila zástupkyně úřadu Kahalah Clayová.

„Doufám, že se poučil ze svých chyb. Vždy jsme žádali spravedlnost, a nikoliv pomstu,” reagoval na informace o propuštění expolicisty strýc zabitého teenagera reverend Marvin Hunter podle listu Chicago Sun-Times.

Chicagská policie je rasistická, potvrdilo vyšetřování

Amerika

Van Dyke v roce 2014 zastřelil sedmnáctiletého Laquana McDonalda, který měl u sebe nůž.

Mezi Američany způsobilo nevoli zveřejnění videa ze zásahu, které zachycuje, jak policista vypálil do mladíka 16 ran a střílel do něj, i když ten už ležel bezvládně na zemi.

Policista vinu popíral a tvrdil, že jednal v sebeobraně. Soudní porota dospěla k závěru, že byl přesvědčen o tom, že hájí svůj život, toto přesvědčení však podle porotců nebylo opodstatněné.

Soud nakonec rozhodl o Van Dykeově vině z vraždy druhého stupně, která je méně závažná než vražda prvního stupně, za níž by mu hrozilo nejméně 45 let vězení.

Van Dyke od soudu před třemi lety putoval do vězení na necelých sedm let, konkrétně 81 měsíců.

Během kontroly na něj policista vypustil psa. Američan vysoudil milionové odškodné

Amerika

Zpráva o jeho propuštění po 39 měsících rozezlila některé aktivisty, z nichž asi desítka protestovala na vlakovém nádraží v chicagské čtvrti South Side.

Tato scéna byla ale velmi vzdálená masovým protestům, které vypukly v Chicagu rok po střelbě, kdy soud přiměl město zveřejnit policejní záznam, poznamenala AP.

Třiačtyřicetiletý Van Dyke se proti rozsudku odvolal, ale v roce 2020 od této snahy upustil. Na zkrácení trestu na polovinu měl podle AP nárok za dobré chování ve vězení.

V Chicagu McDonaldova smrt vedla až k výzvám k odvolání starosty Rahma Emanuela, který však na rozdíl od policejního šéfa situaci ustál. Rozhodl se však o úřad se znovu neucházet.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám