Hlavní obsah

Američané už očkují nedočkavé školáky

Právo, vpl, mcm

Je to další milník v očkovací kampani v USA: také na dvanácti- až patnáctileté se dostane injekce s přípravkem účinným proti koronaviru.

Foto: Chris Aluka Berry , Reuters

Čtrnáctiletá Grace Petersonová z města Decatur v americké Georgii dostala včera první dávku vakcíny proti covidu-19.

Článek

Jacob (14) z Decaturu u Atlanty chce být jedním z prvních. Už brzy ráno, ještě před vyučováním a než očkovací klinika otevřela své brány, čeká tento osmák na parkovišti. „Můj kamarád měl covid. A to rozhodně nechci,“ řekl reportéru televize CNN.

Památky a očkování. New York chce turisty lákat na vakcínu

Cestování

Méně než 24 hodin poté, co americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv (FDA) schválil nouzové použití vakcíny BioNTech/Pfizer pro 12- až 15leté, některé státy už začaly očkovat.

Lékaři jsou teď spokojeni

„Vakcína je ještě účinnější u 12- až 15letých než u 16- až 24letých,“ nepochybuje pediatr Robert Frenck z dětské nemocnice Cincinnati v Ohiu. Jeho nemocnice se zapojila do klinického hodnocení. V kontrolní skupině onemocnělo 18 z 1500 mladých lidí. Mezi očkovanými: ani jeden.

Očkování této věkové skupiny slouží také k ochraně populace jako celku, vysvětluje Frenck: „Oni sami mohou mít pouze rýmu nebo kašel, jejich rodiče je nemusí ani vzít k lékaři. Ale děti mají ve skutečnosti covid-19. A pak jdou za prarodiči a nakazí je. Babička a děda pak těžce onemocní,“ podotýká.

Bez testu, karantény i očkování. Dominikánská republika se otevírá turistům

Cestování

Plné čtyři pětiny Američanů, kteří odmítají očkování, tvrdí, že jejich názor nic nezmění. Podle webu mediaite.com to ukazuje nový průzkum firmy YouGov pro časopis The Economist provedený na počátku května za účasti 1500 lidí.

Celkem 42 procent řeklo, že je plně očkováno a 14 procent sdělilo, že má za sebou první dávku. Dalších 18 procent dotázaných však prohlásilo, že se nechtějí nechat očkovat, a zbylých 14 procent si není jisto, zda má na očkování kývnout.

Očkovaní v zahraničí mají smůlu. Výhody platí jen pro ty s českým certifikátem

Domácí

Autoři průzkumu se pak zeptali vyhraněných odmítačů očkování, zda by cokoli mohlo změnit jejich názor. Pouze pět procent z nich připustilo, že změna názoru je u nich možná. Dalších 16 procent prohlásilo, že si není jisto. A plných 79 procent sdělilo, že není nic, co by je mohlo přimět ke změně názoru na očkování.

Reklama

Výběr článků

Načítám