Hlavní obsah

Afghánští duchovní hrozí USA džihádem kvůli znesvěcení koránu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Afghánští duchovní v neděli pohrozili, že do tří dnů vyhlásí svatou válku proti USA, jestliže do té doby Spojené státy nevydají vyšetřovatele, kteří údajně na základně v Guantánamu znesvětili korán. V Afghánistánu při protiamerických demonstracích už zemřelo 16 lidí a na 100 bylo zraněno.

Článek

Demonstrace propukly poté, co vyšel 9.května v časopisu Newsweek, Článek , že vyšetřovatelé na základně Guantánamo "pokládali korán na toalety a nejméně v jednom případě knihu spláchli".

Americký týdeník Newsweek v neděli přiznal, že ve svém článku o znesvěcení koránu, mohl chybovat. Newsweek se v něm odvolal na nejmenovaného amerického představitele. Představitel vedení listu Mark Whitaker se omluvil obětem násilí, které článek z 9. května v muslimském světě vyvolal.

Svatá válka proti USA

Na 300 duchovních ze severovýchodní afghánské provincie Badachšán se domnívá, že by americký prezident George Bush měl záležitost vyřešit čestně a vydat do některé islámské země hanobitele koránu k potrestání.

"Jestliže se to do tří dní nestane, zahájíme proti Americe džihád," uvedli duchovní v prohlášení po shromáždění v mešitě ve Fajzábádu.

V Baghlánu vyšlo od ulic několik set demonstrujících, přičemž pět jich bylo zadrženo. Zajištěny byly i výbušniny Jiná skupina demonstrantů také zablokovala silnici Mazére Šarífu. Další skupina zase spálila figurínu Bushe.

Prezident Karzáí je proti demonstracím

Afghánský prezident Hamíd Karzáí oznámil, že protestující "jsou proti posílení mírového procesu v zemi".

"Demonstrující jsou proti strategickému partnerství s Afghánistánu s mezinárodním společenstvím, zejména s USA.Chtějí abychom měli ve světě špatné jméno," uvedl prezident, který kvůli tomu chce vyšetřit, kdo stojí za demonstracemi. 

Karzái však kritizoval i armádu USA. Podle něj její akce přispěly k protiamerických náladám v zemi. Američané by podle něj měli lépe řídit své operace, vyjádřil zlost nad omyly.

Další reakce

K případu se v neděli vyjádřil také nejvlivnější muž sunnitských muslimů z káhirské univerzity při mešitě Al-Azhar šajch Muhammad Saíd Tantáví. Zneuctění koránu v Guantánamu je podle něj "ohromný zločin, jemuž nelze mlčky přihlížet". Odmítl ale vydat oficiální prohlášení, protože to považuje za "kriminální čin mladíků, kteří musí být potrestáni, ale na jejichž úroveň se oficiální reakcí nehodlá snížit".

USA se pokoušely rozhořčení muslimů zklidnit tvrzením, že hanobení koránu nebude opuštěno. Americká armáda incident vyšetřuje.

V Afghánistánu se znesvěcení koránu trestá smrtí.

Šéf afghánské justice řekl: "Jestliže to Američané udělali, měli by se k tomu přiznat, potrestat pachatele a omluvit se muslimům."

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám