Hlavní obsah

Ze Sýrie vylétly čtyři rakety na Izrael. Obratem přišla odveta

Jeruzalém/Damašek

Čtyři rakety vypálené ze Sýrie zneškodnil v úterý nad okupovanými Golanskými výšinami u hory Hermon izraelský systém protiraketové obrany Ocelová kopule, uvedly Izraelské obranné síly pro list Ha’arec. Krátce poté explodovalo několik střel u Damašku, podle organizace SOHR zasáhly místa, odkud byly vypáleny rakety na Izrael.

Foto: Ammar Awad, Reuters

Oblast okupovaných Golanských výšin, kde byly sestřeleny rakety vypálené ze Sýrie.

Článek

„Izraelská protivzdušná obrana zneškodnila čtyři střely vypálené ze Sýrie na izraelské území, když se v izraelských vesnicích na Golanech rozezněly poplašné sirény. Ani jedna ze střel v Izraeli cíl nezasáhla,“ oznámila izraelská armáda.

Agentura AP uvedla, že kvůli raketovému útoku se rozezněly varovné sirény, což probudilo obyvatele. Kdo útočil, jasné není.

V noci na úterý byl také slyšet mohutný výbuch u letiště v Damašku, o kterém informovala syrská tisková agentura SANA. Není jasné, zda spolu oba incidenty souvisejí, jak ale napsal Ha’arec, izraelskou taktikou je na každý útok odpovídat rychle.

Exilová organizace SOHR, která monitoruje dění v Sýrii, uvedla, že pět raket zasáhlo oblasti jižně od Damašku, odkud byly rakety na Izrael vypáleny. Ruská agentura Sputnik uvedla s odvoláním na svůj zdroj v Sýrii, že střely byly vypáleny z oblasti syrsko-libanonské hranice na Golanských výšinách a většinu se jich podařilo sestřelit.

Izraelské útoky na Sýrii 

Izrael v posledním roce opakovaně ostřeloval oblasti jižně do Damašku, soustředil se na íránské jednotky a Íránem podporované milice, které pomáhají v syrské občanské válce silám prezidenta Bašára Asada. Vypálené rakety často letěly přes libanonský vzdušný prostor.

V minulosti už izraelská armáda útoky na Sýrii přiznala. Izrael v minulých měsících útočil na íránské cíle v Sýrii a minulý týden izraelská raketa dopadla na dům jednoho vůdce palestinské radikální organizace Islámský džihád v Damašku. Byl to pokus o likvidaci vůdce organizace Akrama Adžúrího, avšak raketa zabila jen jeho syna.

Izraelský tisk informuje, že armáda v pondělí zahájila na severu Izraele bez předchozího ohlášení dvoudenní manévry. Účastní se jich velký počet vojáků s letadly a další technikou. Cílem je prověřit připravenost severního armádního okruhu.

Reklama

Výběr článků

Načítám