Hlavní obsah

Zástupci armád USA a Ruska povedou jednání kvůli Sýrii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

Ministři zahraničí USA a Ruska John Kerry a Sergej Lavrov se shodli, že v souvislosti s děním v Sýrii by měla v nejbližší možné době začít jednání mezi armádami obou zemí. K prvnímu kontaktu armádních představitelů by mohlo dojít již ve čtvrtek, uvedla agentura Reuters.

Foto: Darren Ornitz, Reuters

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov mluví na společné tiskové konferenci s americkým protějškem Johnem Kerrym.

Článek

Politici se setkali ve středu na okraj všeobecné rozpravy Valného shromáždění OSN, které probíhá v New Yorku. Bylo to už jejich třetí schůzka během týdne. Cílem jednání zástupců armád obou zemí má být zajištění vzájemné informovanosti, aby se nestalo, že se při náletech střetnou letadla obou zemí útočících proti radikálům.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ruský ministr zahraničí prohlásil, že je potřeba "vytvořit komunikační kanály, které zabrání nezamýšleným incidentům".

"Shodli jsme se, že je nezbytně nutné najít řešení tohoto konfliktu," doplnil ho John Kerry. "Máme před sebou hodně práce. Uvědomujeme si, jak je celá situace naléhavá, i vzhledem k množství uprchlíků, kteří ze země utíkají a míří do Evropy," dodal.

Šéf americké diplomacie ve středu na jednání Rady bezpečnosti OSN uvedl, že USA by nic nenamítaly, kdyby cílem ruských útoků byly pozice hnutí Islámský stát či Al-Káida. Nálety, jejichž cílem by mělo být jen posílit pozici prezidenta Asada, by ale byly "znepokojivé". Později po setkání s Lavrovem Kerry prohlásil, že spolu hovořili i o amerických "obavách ohledně charakteru a druhu cílů".

Syrský lékař: Ruský útok byl nejzběsilejší

Koalice pod vedením USA bombarduje pozice radikálů v Sýrii již delší dobu, Rusové s nimi začali teprve ve středu. Stali se ale terčem kritiky kvůli tomu, že údajně nemířili na hnutí Islámský stát, ale na protivládní rebely, a prý při nich zahynul i neupřesněný počet civilistů, čísla se pohybují mezi 27 a 65.

Stěžovali si na to syrští aktivisté. "Byli jsme během pěti let vystaveni širokému spektru zbraní, ale to, co se stalo dnes, bylo nejnásilnější a nejzběsilejší," řekl Reuters doktor z města Rastan.

Všechny útoky byly podniknuty v oblastech, kde se střetávají Asadovy síly se vzbouřenci, mezi nimiž ale je i Fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu.

Lavrov po setkání s Kerrym odmítl před novináři jako "neopodstatněné" obavy Západu, že Rusko, podporující režim prezidenta Bašára Asada, neútočí v Sýrii na radikály, ale na bašty opozice. Zopakoval, že Moskva vede údery výlučně na Islámský stát. Dodal, že nemá žádné informace o civilních obětech ruských náletů.

Anketa

O co jde podle vás Rusům v Sýrii primárně?
Boj proti islamistům
55 %
Pomoc Asadovu režimu
45 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1262 čtenářů.

Reklama

Související články

Rusko zahájilo bombardování Sýrie

Rusko podniklo první nálety v Sýrii. Terčem se stalo okolí města Homs, uvedla ve středu stanice CNN s odvoláním na vysokého amerického vládního představitele....

Výběr článků

Načítám