Hlavní obsah

Čeští ministři k ruským náletům: Může to situaci uklidnit. Anebo vyhrotit

– České Budějovice

Ne zrovna ve shodě hodnotí ministři české vlády angažmá ruského letectva v syrském konfliktu. Zatímco šéf resortu vnitra Milan Chovanec (ČSSD) se obává vyostření situace, podle ministra obrany Martina Stropnického (ANO) to může přinést naopak zklidnění.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický (vlevo), policejní prezident Tomáš Tuhý a ministr vnitra Milan Chovanec (vpravo)

Článek

Oba ministři zhodnotili ruské zapojení do syrského konfliktu v Českých Budějovicích na společné tiskové konferenci týkající se cvičení kontrol na jižní hranici Česka pro případ zvýšení počtu migrantů.

Právě ti jsou předmětem obav ministra Chovance, který upozornil, že vyhrocení situace po ruských náletech by mohlo přimět další Syřany k emigraci. "Mě ty ruské nálety vcelku děsí," řekl Chovanec. "Já chápu pozici armády, že by se tím mohlo něco vyřešit. Otázka je, jestli se to vyřeší, nebo se konflikt zeskaluje," doplnil.

Stropnický naopak prohlásil, že rozumný člověk by měl cokoli, co může přispět ke zklidnění situace, přivítat. Alespoň zmírnění střetů v Sýrii, i kdyby se situace nevyřešila úplně, by podle něj přineslo podstatné snížení počtu uprchlíků. "Teď nechci spekulovat o tom, jaká by byla cena za tu ruskou pomoc. Určitě by nějaká byla," řekl Stropnický.

Rusko ve středu podniklo první nálety v Sýrii. Terčem se stalo okolí města Homs, uvedla ve středu CNN s odvoláním na vysokého amerického vládního představitele.

Moskva poté potvrdila, že zahájila nálety na pozice Islámského státu. Čelí ale kritice, že její údery vůbec nesměřovaly proti IS, ale proti umírněné opozici. Ta bojuje proti režimu prezidenta Bašára Asada, který Moskvu o pomoc požádal. [celá zpráva]

Anketa

Co podle vás přinesou ruské nálety na Sýrii?
Vyhrocení situace
17,5 %
Zklidnění situace
76,7 %
Nic zásadního se nezmění
5,8 %
Celkem hlasovalo 3716 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Související články

Rusko zahájilo bombardování Sýrie

Rusko podniklo první nálety v Sýrii. Terčem se stalo okolí města Homs, uvedla ve středu stanice CNN s odvoláním na vysokého amerického vládního představitele....

Výběr článků

Načítám