Hlavní obsah

Vakcína Pfizeru/BioNTechu má v praxi účinnost 94 procent, potvrdily statistiky z Izraele

Alex Švamberk, Novinky, Alex Švamberk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Očkování v Izraeli prokázalo, že vakcína od společností Pfizer a BioNTech je účinná z 94 procent proti propuknutí nemoci covid-19 s příznaky. Ukázala to studie, do níž bylo zahrnuto 1,2 milionu lidí očkovaných v židovském státě. Materiál zveřejněný v časopisu New Englad Journal of Medicine byl podroben oponentuře.

Foto: Oded Balilty, ČTK/AP

Očkování vakcínou od Pfizeru v Izraeli.

Článek

Očkování v Izraeli prokázalo poprvé účinnost vakcíny v praxi v zemi, která se potýkala aktuálně s nárůstem počtu nakažených. Předchozí studie s podobně vysokou účinností byly klinické. Nebylo proto zcela jasné, jak vysoká bude účinnost při nasazení v reálném prostředí.

„Byli jsme překvapeni, protože jsme čekali, že v reálném prostředí, kde není zcela optimálně udržován řetězec přepravy vakcíny v chladu a kde je populace starší a nemocnější, nedostanete tak dobré výsledky jako v kontrolovaných klinických studiích,“ řekl spoluautor studie Ran Balicer agentuře Reuters. „Ale my jsme je dostali a vakcína funguje stejně dobře i v reálném světě,“ dodal.

Zásadní otázka kolem vakcíny: Očkovaní už virus nešíří, naznačují data z Izraele

Blízký a Střední východ

„Prokázali jsme, že vakcína je stejně efektivní v různých skupinách lidí, u mladých i u starých bez komorbidit nebo s málo komorbiditami,“ dodal Balicer. Ukázalo se tak, že účinnost je takto vysoká i u seniorů, kteří mají slabší imunitní systém.

Účinná proti britské mutaci

Studie také naznačuje, že vakcína od firem Pfizer a BioNTech je účinná i proti britské mutaci koronaviru. Zpráva sice neuvedla přesnou účinnost při ochraně před covidem způsobeným touto mutací, nicméně tato varianta už byla v době očkování v Izraeli převažující. Ze studie ovšem neplyne, jak je účinná proti jihoafrické mutaci.

Funguje to. Z půl milionu naočkovaných v Izraeli jen čtyři vážnější případy a žádná úmrtí

Koronavirus

Současně se ukázalo, že už první dávka této vakcíny chrání po dvou týdnech z 57 procent před možností propuknutí covidu-19 s příznaky. Studii provedl výzkumný ústav Klalit při stejnojmenné izraelské zdravotní pojišťovně provozující vlastní nemocnice. Vakcínu dostalo 600 000 lidí, jejichž stav byl srovnávám se skupinou 600 000 neočkovaných.

V Izraeli s devíti miliony obyvatel začalo plošné očkování 19. prosince. První dávku dostala skoro polovina obyvatel, obě třetina.

Izrael je světovým lídrem v očkování proti koronaviru. Dříve než ostatní země si zajistil vyšší množství vakcíny u firmy Pfizer, které se zavázal zpětně poskytovat analytická data o účincích přípravku prostřednictvím svého vyspělého zdravotnického systému. Spekuluje se také o tom, že si za vakcíny výrazně připlatil.

Na studii podílela i harvardská Chanova škola pro veřejné zdraví, harvardská katedra medicíny a Dětská nemocnice v Bostonu.

Reklama

Výběr článků

Načítám