Hlavní obsah

V Turecku zatkli další desítky odpůrců premiéra

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Desítky vysokých policejních činitelů pozatýkali v úterý v Turecku. Prokuratura je podle agentury Reuters viní ze zapojení do ilegálního sledování premiéra Recepa Tayyipa Erdogana a jeho nejbližších spolupracovníků. Nezávislý deník Hürriyet napsal, že zatýkání se uskutečnilo ve 22 městech po celém Turecku.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Článek

Zatčeno bylo 67 vysokých pracovníků policie v aktivní službě i v důchodu. Prokuratura vydala 115 zatykačů.

V průběhu rozsáhlé operace provedla policie ráno jen v Istanbulu na 200 razií. Na záběrech televizních stanic bylo vidět, jak jsou zadržení funkcionáři odváděni v poutech.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Zadržení jsou podle médií obviněni ze špionáže, z ilegálních odposlechů, z padělání úředních dokumentů a jejich využívání, z narušování soukromí, z vytváření falešných důkazů a z porušování úředního tajemství.

Mezi zatčenými jsou i dva bývalí velitelé protiteroristické jednotky v Istanbulu Omer Kose a Yurt Atayun. „Nebránil jsem se, ale, jak vidíte, nasadili mi pouta,” řekl podle AFP přihlížejícím novinářům Yurt Atayun, „je to všechno politika“.

Odposlech premiéra

Většina zadržených osob zastávala klíčové posty v policii během protikorupčního vyšetřování vedeného proti Erdoganovi a jeho blízkým spolupracovníkům v prosinci loňského roku.

Causa s odposlechy propukla v únoru, kdy se objevil údajný záznam telefonátu, v němž Erdogan instruuje svého syna, aby ukryl peníze.

Podle úterního prohlášení prokuratury byly během tohoto vyšetřování ilegálně odposlouchávány tisíce lidí včetně Erdogana, členů vlády a také šéfa turecké výzvědné služby.

Nová vlna zatýkání tři měsíce před prezidentskými volbami, v nichž kandiduje Erdogan, je podle agentury AFP součástí velkých čistek v policii a na úřadech zahájené vládou koncem června proti hnutí vedenému Erdoganovým rivalem umírněným islámským duchovním Fethullahem Gülenem, který žije v USA v exilu a jehož stoupenci mají blízko k policii a k justici.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám