Hlavní obsah

V Sýrii zničíme jakoukoliv hrozbu pro naše síly, varoval Putin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva
Aktualizováno

Ruský prezident Vladimir Putin varoval, že armáda zlikviduje kohokoliv, kdo ji v Sýrii jakkoliv ohrozí. Velitelům pak dal rozkaz, že takové cíle musejí být ihned zničeny, a vyzval je k „mimořádně tvrdému postupu”.

Foto: Sputnik, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin během projevu o stavu země

Článek

Putin rovněž na setkání s vedením armády slíbil další modernizaci ruské výzbroje.

Jaké konkrétní cíle měl na mysli, už Putin neupřesnil. Je ale pravděpodobné, že narážel na listopadový incident sestřelení ruského stíhacího bombardéru tureckým letounem. Varoval totiž před „dalšími provokacemi“ a právě zničení suchoje Moskva za provokaci opakovaně označila.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Trpělivost Ankary má své meze

Turecký ministr zahraničních věcí Mevlüt Çavuşoglu řekl, že jeho země se zdržuje reakcí na ruské úsilí oplácet Turecku sestřelení letounu, ale dodal, že i trpělivost Ankary má své meze. „Jestliže jsme až dosud nereagovali na všechno, co nám dosud činili, nebylo to proto, že bychom se báli nebo měli pocit viny,” řekl turecký ministr televizi NTV.

Ruské vojenské operace v Sýrii začaly v září na žádost syrského prezidenta Bašára Asada.

BEZ KOMENTÁŘE: Střely z ruské ponorky zasáhly při ostřelování IS v Sýrii dva cíleVideo: AP

A zatímco Moskva od počátku tvrdí, že v Sýrii bojuje s Islámským státem, Západ Rusy obviňoval, že je jejich hlavním cílem oslabit opozici bojující s vojsky prezidenta Asada.

Putin ale v pátek prohlásil, že Rusové nově podporují i Svobodnou syrskou armádu (FSA), tedy právě jednu ze složek ozbrojené opozice usilující o Asadovo svržení. Podporu ruské armády už podle BBC potvrdili i velitelé FSA.

Rusko podle něj pomáhá také některým jednotkám opoziční Svobodné syrské armády v boji proti „teroristům”, a sice poskytováním krytí ze vzduchu a dodávkami zbraní.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám