Hlavní obsah

V Jemenu zabíjely balistické rakety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aden

Raketový útok vzbouřených šíitských Húsíů na mešitu a náboženskou školu v jemenské provincii Maríb zabil a zranil celkem 29 civilistů včetně žen a dětí. Na Twitteru to v pondělí oznámil jemenský ministr informací. Úřad místního guvernéra sdělil, že na místo dopadly dvě balistické rakety.

Foto: Ali Owidha, Reuters

Jemenští vojáci u Maríbu

Článek

Povstalci podporovaní Íránem se k útoku nepřihlásili.

Boje o Maríb, které trvají dlouhé měsíce, nabraly v posledních týdnech na intenzitě. Boje v této oblasti podle OSN během září připravily o střechu nad hlavou 10 000 lidí, v posledních dnech jsou hlášeny stovky mrtvých. OSN situaci v Jemenu označuje za nejhorší světovou humanitární krizi.

Provincie bohatá na ropu je poslední baštou provládních sil na severu Jemenu.

Boje na severu Jemenu o přístup k ložisku plynu mají 90 obětí

Blízký a Střední východ

Boje v Maríbu jsou další etapou války, která v nejchudší arabské zemi vypukla poté, co se Húsíové v roce 2014 zmocnili hlavního města Saná, odkud vyhnali mezinárodně uznanou vládu. Když začátkem roku 2015 postoupili k Adenu, prezident Abd Rabú Mansúr Hádí uprchl do Saúdské Arábie. Ta se v březnu 2015 postavila do čela mezinárodní arabské vojenská koalice, povstalce se jí však navzdory nevybíravým náletům a bombardování nemocnic nebo pohřbů porazit nepodařilo. Húsíové naopak vypalovali rakety a drony na Saúdskou Arábii.

Raketa zapálila zásobník ropy v Saúdské Arábii

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám