Hlavní obsah

Raketa zapálila zásobník ropy v Saúdské Arábii

– Rijád

V ropném terminálu v provincii Džizán na jihu Saúdské Arábie vzplál ve čtvrtek večer jeden z velkých zásobníků ropy, který zasáhla raketa, oznámilo v pátek saúdskoarabské ministerstvo energetiky. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil. V pátek je to šest let, co se Saúdská Arábie zapojila do jemenské občanské války na žádost jemenského prezidenta. Abd Rabbú Mansúr Hádí nedokázal čelit vzbouřeným šíitským Húsíům, kteří mají podporu Íránu.

Foto: Khaled Abdullah, Reuters

Policisté v Jemenu

Článek

„Útok způsobil požár jednoho ze zásobníků. Nevyžádal si žádné oběti,“ uvedlo ministerstvo podle agentury AP s tím, že akce byla podniknuta krátce po 21. hodině v provincii Džizán. Ministerstvo nespecifikovalo, kde přesně k incidentu došlo. V Džizánu ale byla nedávno vybudována nová rafinérie se zpracovatelskou kapacitou 400 000 barelů denně a ropný terminál saúdskoarabské společnosti Aramco.

Ministerstvo energetiky útok označilo nejen za napadení samotného království, ale „celé světové ekonomiky a globální energetické bezpečnosti”. Saúdskoarabské ministerstvo obrany po útoku upozornilo, že země připravuje odstrašující akci na ochranu svých ropných zařízení.

Během války byla raketami vypálenými z Jemenu opakovaně zasažena saúdskoarabská infrastruktura, ať už letiště nebo rafinérie Aramka v Rás Tanúru, Rábighu a Janbu.

Měl to být krátký zásah, je z toho vleklý konflikt

Ukázalo se, že intervence nebude tak krátká, jak si původně myslel saúdskoarabský princ Muhammad bin Salmán a že neskončí během pár měsíců. Změnila se ve vleklý opotřebovávací konflikt, který si už vyžádal přes 130 000 obětí, z toho 13 000 civilních. Saúdy vedená koalice nevybíravě napadala i civilní cíle včetně zdravotnických zařízení a pohřebních sešlostí.

USA zastaví stahování svých vojáků z Německa

Amerika

Po nástupu Joea Bidena do funkce amerického prezidenta odepřel Washington Rijádu podporu a začal tlačit na uzavření příměří. V pondělí navrhla Saúdská Arábie příměří, na které by dohlížela OSN, vzbouření šíitští Húsíové podporovaní Íránem však plán zatím nepřijali, protože neakceptoval jejich požadavky. Nabízel částečné obnovení provozu letiště v Saná a převod poplatků z dovezené ropy na společný účet Húsíů a vlády, ze kterého by se platili úředníci a další státní zaměstnanci v klíčové infrastruktuře.

Největší ropné pole světa zasáhly podle Saúdů střely z dronu

Zahraniční

Húsíové požadují otevřít bez dalších podmínek letiště v hlavním městě Saná i přístav Hudajdá.

Reklama

Výběr článků

Načítám