Hlavní obsah

USA v Iráku zůstanou. Ale už jen jako poradci

– Washington/Bagdád

Spojené státy a Irák v těchto dnech dojednávají podobu společné dohody, podle níž by se nynější bojová mise americké armády v Iráku oficiálně přeměnila na čistě poradní a podpůrnou do konce letošního roku. S odkazem na nejmenované zdroje seznámené se situací to napsal server Politico, podle nějž dohodu představí prezident USA Joe Biden společně s iráckým premiérem Mustafou Kázimím po pondělním setkání v Bílém domě.

Foto: Jim Watson, Reuters

Joe Biden přihlíží změně velení v Iráku. Archivní foto

Článek

Oznámení bude vyvrcholením strategických rozhovorů mezi iráckými a americkými činiteli z posledních let a bude zásadní změnou americké vojenské přítomnosti v Iráku, která trvá téměř 18 let.

Celkový počet vojáků USA v blízkovýchodní zemi, jichž je tam nyní kolem 2500, se téměř nezmění. Z Iráku však odejdou bojové jednotky a nahradí je osazenstvo, které se zaměřuje zejména na výcvik, výzvědné operace či budování vojenské infrastruktury.

Americká sněmovna odhlasovala zrušení povolení pro válku v Iráku

Amerika

Zdroje Politico zdůrazňují, že se Američané ze země nechystají odejít, oba státy naopak uzavřou dohodu, podle níž zůstanou vojáci USA v Iráku na neurčito. Namísto přímých bojů se však budou věnovat logistické podpoře, pomohou se zjišťováním informací a průzkumem a irácké jednotky budou podporovat například leteckými útoky.

Irák vs. Afghánistán

Přístup Bidenovy administrativy k Iráku podle Politico ostře kontrastuje s její politikou v Afghánistánu. V Iráku se Washington s Kábulem dohaduje na dlouhodobé vojenské spolupráci, zatímco z Afghánistánu Američané chtějí stáhnou vojska do konce srpna a nechají za sebou jen asi 600 vojáků, kteří budou zajišťovat bezpečnost amerického velvyslanectví a mezinárodního letiště v Kábulu.

O přechodu USA k poradní misi v Iráku se mluví již delší dobu, pondělní oznámení však zřejmě bude vyvrcholením tohoto procesu. Zdroje Politico nicméně jasně uvedly, že o stažení amerických vojáků ze země se nyní nejedná.

Islámský stát není pryč. Stojí za krvavým útokem v Bagdádu

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám