Hlavní obsah

Turecku se epidemie vymkla z ruky, zavádí úplný lockdown

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Turecko vůbec poprvé během pandemie zavádí úplnou celostátní uzávěru, která začne platit od čtvrtka 19:00 hodin až do 17. května. Důvodem je prudký nárůst nakažených, kdy denně přibývá na 50 000 nových případů.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Turci na pláži před zavedením lockdownu

Článek

Úplná uzávěra tedy bude platit i na muslimský Svátek přerušení půstu (Íd al-Fitr) jímž končí ramadán. Ten letos připadá na 13. května.

Otevřené budou jen obchody s potravinami, léky a zdravotnickými a hygienickými potřebami. Samoobsluhy budou zavřeny v neděli. Restaurace a kavárny budou také zavřené, umožní se jen donášková služba. Omezen je prodej alkoholu.

Zavřou se školy a omezí se kapacita dopravních prostředků. Cestovat mezi městy bude možné jen na zvláštní povolení.

Kvůli tomu část obyvatel Istanbulu narychlo odjela, což vytvořilo velké dopravní zácpy.

Francie má bezmála 35 tisíc infekcí, Turecko hlásí denní maximum zemřelých

Koronavirus

Postup obyvatel kritizoval profesor Mustafa Neci İlhan: „Toto není čas dovolené. Lidé by se na lockdown neměli dívat jako na příležitost jet na své letní byty nebo do turistických středisek. To může jen zvýšit počet nakažených.“ İlhan zdůraznil, že částečný lockdown zavedený během dubna už začal přinášet výsledky a že dopad úplné uzávěry bude vidět za čtrnáct dní.

Na vině rychlé uvolňování a pomalé očkování 

Turecko bylo před rokem silně postiženo první vlnou covidu a Ankara se chlubila, že má pandemii pod kontrolou. Po uplatnění restrikcí na konci loňského roku poklesl v únoru počet nových případů až na 6000. Vláda proto začala v březnu omezení rušit. To ale Turecko zasáhla nová vlna nákaz. Vláda sice v dubnu otočila a začala zrušená opatření opět zavádět, ale nestačilo to. Během dubna stoupl počet nových případů až na 60 000, přičemž denně umíralo přes 300 nakažených.

Počet nových případů se pak podařilo snížit na 50 000, ale vláda přesto rozhodla o úplném lockdownu.

Foto: Burhan Ozbilici, ČTK/AP

Turci si naposled užívali slunného dne před lockdownem

Podle kritiků přišlo uvolnění příliš brzo, v zemi se začala šířit britská (kentská) mutace a očkování neprobíhalo dostatečně rychle. První dávku zatím dostalo 15,9 milionu Turků, obě pak 8,6 milionu. Země má přitom přes 83 milionů obyvatel.

Chile masivně očkovalo, ale přišel rekordní nárůst nakažených

Koronavirus

Očkuje se především čínskou vakcínou od Sinovaku, která je méně účinná. Část lidí dostala očkovací látky od Pfizeru/BioNTechu. Očkování je však stále klíčovým faktorem pro zvládnutí pandemie, bude pokračovat i za lockdownu a zesílí se také kampaň na jeho podporu. Ministr zdravotnictví Fahrettin Koca řekl: „Zrychlili jsme naši očkovací diplomacii, abychom získali injekce Sinovaku, Pfizer/BioNTechu a Sputniku V“.

Záchrana turistické sezony prioritou

Na snížení počtu případů tlačí i prezident Recep Tayyip Erdogan: „Ve chvíli, kdy Evropa vstupuje do fáze otevírání, musíme rychle zredukovat náš počet nových případů na méně než 5000, abychom nezůstávali pozadu.“

Ministr Koca uvedl, že cílem je stlačit počet nových případů za den pod 10 000 nových případů za den.

Turecko je hodně závislé na turistickém ruchu. Loni ale počet zahraničních návštěvníků klesl o 70 procent. Turistický průmysl doufá, že lockdowm umožní otevřít v zemi zařízení pro letní sezonu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám