Hlavní obsah

Chile masivně očkovalo, ale přišel rekordní nárůst nakažených

Santiago de Chile

Chile se řadí k nejvýkonnějším zemím co do očkování proti koronaviru. Distribuovalo už přes 14 milionů dávek vakcíny, ale i přes vysokou proočkovanost bojovala latinskoamerická země v dubnu s rekordním počtem nakažených. Ačkoli se situace v posledních dvou týdnech zlepšila, Chile stále nemá vyhráno.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Nárůst počtu nakažených v Chile pokračuje i přes masivní očkováníVideo: AP

 
Článek

Toho si je dobře vědom ministr zdravotnictví Enrique Paris. Ačkoli čtrnáctidenní průměr byl nižší o sedm procent, zůstávají chilské nemocnice stále přeplněné a tamní vláda o 30 dnů prodloužila kompletní uzávěru země.

„Zdravotní situace vykazuje známky zlepšení, což ale neznamená, že můžeme přestat bojovat,“ řekl Paris.

Špatná epidemiologická situace v Chile panuje i přes to, že se zemi podařilo více než polovinu občanů naočkovat alespoň jednou dávkou vakcíny a bezmála 39 procent populace je dokonce naočkováno kompletně. Přednost tak jako v jiných zemích dostali starší občané.

Nárůst nakažených v Chile nezastavila ani třetina naočkovaných

Koronavirus

V chilských nemocnicích ale poslední týdny ulehávají spíš zástupci mladší generace.

Mutace i brzká rozvolnění

Experti upozorňují, že na vině je hned několik faktorů. Jedním z nich je, že se v zemi rozšířila britská i brazilská mutace, což ale úzce souvisí s dalšími problémy. Šéfka regionální zdravotnické asociace Francisca Crispiová viní vládu, která už v listopadu přistoupila k rychlému rozvolnění, včetně otevření hranic na letní období, které na jižní polokouli začíná okolo prosince.

„Ztratili jsme kontrolu nad trasováním lidí, kteří přijeli do země, a do toho ještě hodně lidí odjelo na dovolenou do zahraničí,“ upozornila Crispiová. Další rozvolnění navíc přicházela v březnu – otevřely se posilovny, restaurace, obchodní domy či školy.

Chilský očkovací zázrak: Včasný nákup a profesionalita

Amerika

To se okamžitě projevilo na dubnových číslech. Před třemi týdny, 9. dubna, zaznamenalo Chile rekordní počet 9171 nakažených za den. „Vakcinace dodala lidem falešný pocit bezpečí. Všichni si najednou mysleli, že pandemie skončila,“ uvedla Crispiová. I ministr Paris přiznal, že se vládě nepodařilo dostatečně komunikovat fakt, že virus je stále hrozbou.

Foto: Rodrigo Garrido, Reuters

Žena se nechává očkovat v chilském městě Viña del Mar

V důsledku zvyšujícího se počtu nakažených tak Chile znovu zpřísnilo. Kromě uzávěry státních hranic došlo i na přísné zákazy vnitrostátního cestování mezi jednotlivými okresy, v případě velkých měst jako Santiago de Chile dokonce městskými částmi. Uzavřeny byly také školy.

Chile umí: Tři týdny, tři miliony očkovaných

Koronavirus

Epidemioložka Denise Garretová už před dvěma týdny, kdy na tom bylo Chile nejhůř, upozorňovala, že vakcína virus hned nezastaví. Zvlášť ve chvíli, kdy je míra přenosu vysoká. „Efekt uvidíme, až bude naočkovaná drtivá většina populace,“ uvedla.

Za pravdu by jí mohl dát příklad z Izraele, který je dáván za vzor ostatním zemím, jak by mělo probíhat očkování populace. Ještě v polovině ledna čísla v Izraeli stoupala, ačkoli už měsíc probíhalo očkování populace a v tu chvíli už čtvrtina občanů měla v sobě minimálně jednu dávku vakcíny.

Chile očkuje vakcínami od Pfizeru, čínského Sinovaku, AstraZeneky i Johnson & Johnson.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám