Hlavní obsah

Turecko žádá NATO o rakety Patriot, rozmístí je u hranice se Sýrií

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Turecko požádá Severoatlantickou alianci o rozmístění amerických raket Patriot podél svých hranic se Sýrií. Ve středu to uvedl nejmenovaný zástupce tureckého ministerstva zahraničí, napsala agentura Reuters. Raketový systém má být zárukou proti rozšíření konfliktu ze Sýrie na turecké území.

Foto: Profimedia.cz

Odpalovací rampa se střelami Patriot

Článek

Turecký zástupce agentuře řekl, že jeho vláda předloží NATO „okamžitou“ žádost o zmíněné rakety země-vzduch za účelem ochrany 910 kilometrů dlouhého pásma podél hranice. Ankara se podle zdroje obává raketového útoku ze Sýrie.

Boje v Sýrii, jež se s postupem času proměnily v sektářskou válku, si podle odhadů opozice vyžádaly na 38 000 mrtvých a jejich intenzita nepolevuje. Ve středu byl podle Reuters ostřelován i prezidentský palác v Damašku.

Turecko usiluje o odchod syrského prezidenta Bašára Asada a rozmístění raket by ještě zhoršilo vzájemné vztahy obou zemí. Turecko-syrské pohraničí nedávno zažilo opakované přestřelky a turecká armáda kvůli nim u východní hranice posílila i letku bojových letadel.

Británie navázala styk s bojujícími povstalci

Velká Británie mezitím přitvrdila v postoji vůči Asadovi, jemuž britský premiér David Cameron nabídl bezpečný odjezd ze země. [celá zpráva]

Cameronův ministr zahraničí William Hague následně ve středu oznámil, že Londýn navázal přímý kontakt s ozbrojenou syrskou opozicí. „S tím, jak se konflikt zhoršuje, hrají stále důležitější roli,“ vysvětlil motivy šéf syrské diplomacie.

Patriot
Patriot je taktický obranný raketový systém se střelami dalekého doletu, jenž umožňuje likvidovat nepřátelské taktické balistické rakety, střely s plochou dráhou letu i letadla. Své kvality osvědčil za první války v Zálivu na počátku 90. let, kdy likvidoval irácké střely Scud s 70procentním úspěchem v Saúdské Arábii a 40procentním v Izraeli. Nadále představuje hlavní prostředek americké taktické obrany proti ohrožení ze vzduchu. Kromě USA a Izraele jej mají ve výzbroji Nizozemsko, Německo, Řecko, Japonsko, Tchajwan, Saúdská Arábie a Kuvajt.
Vývoj systému byl zahájen počátkem šedesátých let, testován byl na přelomu 60. a 70. let. V roce 1976 byl poprvé vyzkoušen nový systém navádění, který zahrnuje i údaje ze střely, což zpřesňuje zásah. Do výzbroje americké armády byly první Patrioty zařazeny v roce 1984. Od té doby byl dále zdokonalován, zejména v oblasti navádění proti nízko letícím cílům. Od verze B lze střelu použít i jako protizemní při útocích na nepřátelské radary.
Na základě zkušeností z války v Zálivu byl Patriot modernizován. Americké ministerstvo obrany na další vývoj od té doby vyčlenilo přes 3 miliardy dolarů.
Od roku 2002 zařazuje americká armáda do výzbroje poslední model MIM 104E s vylepšeným dopplerovským radarovým a datalinkovým systémem. Doposud bylo vyrobeno přes 12 000 střel Patriot.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám