Hlavní obsah

Britský premiér nabízí Asadovi bezpečí výměnou za jeho odchod

Londýn/Ammán
Aktualizováno

Britský premiér David Cameron je pro zajištění bezpečného odchodu syrského prezidenta Bašára Asada ze země, pokud se tím ukončí boje. Podle Camerona by měl svět udělat cokoli, aby "dostal toho muže ze Sýrie".

Foto: Henry Romero, Reuters

Britský premiér David Cameron

Článek

"Určitě mu nenabízím vycestovat do Británie, ale chce-li odjet, pak může, to by se mělo zařídit," řekl Cameron. Není jasné, zda o možnosti poskytnutí azylu Asadovi hovořil s dalšími členy Rady bezpečnosti OSN, případně která země by měla Asada přijmout ani zda by dohoda obsahovala také nabídku imunity. Cameronův mluvčí ale naznačil, že o imunitě by se mohlo vyjednávat.

Amnesty International Camerona zkritizovala. Podle ní by měl Asad stanout za své zločiny proti lidskosti před mezinárodním soudem.

"Jistěže bychom byli rádi, aby byl Asad postaven před soud za to, co udělal, ale vzhledem k situaci v zemi je naší prioritou ukončení násilí a předání moci. A to není možné, dokud bude Asad ve funkci," řekl mluvčí.

Vyslanec OSN a Ligy arabských států Lachdar Brahímí panarabskému listu Al-Haját řekl, že podle něj Sýrii nehrozí ani tak rozpad, ale spíše osud podobný Somálsku, tedy úpadek státních institucí a nejrůznější milice a ozbrojené skupiny.

Syrská armáda v poslední době využívá ve velkém letectvo, zatímco opozice, k níž se hlásí i radikální skupiny, organizuje atentáty.

Povstalci mají protiletadlové rakety

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý prohlásil, že povstalci mají rakety Stinger schopné sestřelit bojová letadla. "Existují potvrzené informace, podle nichž je na syrském území 50 raket Stinger," prohlásil.

Lavrov upozornil, že nejde o obrannou výzbroj. Tyto rakety by také mohli snadno zneužít teroristé.

Atentát v Damašku 

Deset mrtvých a 40 raněných si vyžádal úterní atentát u Damašku. Tři nálože vybuchly na západním předměstí Kudsajá.

Dle Syrské organizace pro lidská práva byla cílem útočníků čtvrť, v níž bydlí hlavně příslušníci vládnoucí menšiny alávitů a v níž jsou také kasárna republikánské gardy.

Kudsajá leží asi sedm kilometrů od Damašku. Už při útoku 4. října tam při atentátu zahynulo 18 gardistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám