Hlavní obsah

Turecko plánuje útok v Sýrii na oblast drženou Kurdy. Zároveň kritizuje NATO

Ankara

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v úterý zveřejnil další podrobnosti o možné operaci proti syrským Kurdům. Týkala by se oblasti kolem města Afrín a podílely by se na ní syrské opoziční jednotky. Současně si stěžoval, že NATO proti syrským Kurdům nikdy nezasáhlo, uvedl list Hürriyet.

Foto: ČTK/AP

Tureský prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

Pozice Syrských demokratických sil (SDF) u Afrínu už několik dní ostřeluje těžké turecké dělostřelectvo. Je to obvyklá taktika tureckých sil před útokem.

Erdogan pár podrobností k možné operaci na syrském území a zapojení syrských vzbouřenců sdělil novinářům v parlamentu.

Erdogan hrozí útokem kvůli plánu USA vytvořit z SDF, které vytlačily Islámský stát ze severovýchodu Sýrie a dobily hlavní město chalífátu Rakku, vytvořit třicetitisícovou pohraniční jednotku, jejíž členy už začali Američané cvičit. Jádrem SDF jsou kurdské milice YPG, které Turecko považuje za teroristické a spojené s tureckou zakázanou separatistickou Stranou kurských pracujících (PKK). [celá zpráva]

Erdogan si také stěžoval, že NATO proti YPG nikdy nezasáhlo, i když milice turecké pohraniční oblasti údajně ostřelovala. Alianci vzkázal: „Jste zavázáni zaútočit na kohokoli, kdo představuje nebezpečí proti některému z vašich partnerů.“ Zmínil, že náčelník štábu Hulusi Akar už otázku probírá v sídle NATO v Bruselu. Má se taky setkat s amerických náčelníkem spojených štábů Josephem Dunfordem. Akar už zopakoval záměr zaútočit na Afrín a Manbidž.

Foto: Mapy.cz, Mapy.cz

Proti americkému plánu se vyslovil v tureckém vládním listu Daily Sabah i jeden z vůdců syrské opozice, vyjednavač Nasr Harírí. Odsoudil plán jako snahu rozparcelovat Sýrii: „Jaké budou výhody takovéto armády? Otevře dveře dalším bojům v oblasti. Mohla by otevřít dveře i budoucímu rozdělení Sýrie.” Současně si přihřál vlastní polívčičku, když vyzval západní země, aby zvýšily tlak na Asada, Rusko a Írán, které ho podporují. Rusko přitom stejně jako Damašek americký plán odmítá.

Afrín, o němž mluvil v úterý Erdogan, se navíc lze dobýt mnohem snáze, než okolí města Manbidž. Oblast okolo něj není spojena s dalším územím, které je pod kontrolou SDF. Kurdové by tam tak nemohli v případě útoku poslat posily. Ze severu a západu enkláva sousedí s Tureckem. Na jihu sousedí s oblastí provincie Idlib, kterou ovládají vzbouřenci proti syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi v čele s bývalou teroristickou Frontou an-Nusra. Na východě pak sousedí Kurdy držená enkláva s oblastí, kterou má pod kontrolou další protiasadovská skupina, umírněná a Turky podporovaná Svobodná syrská armáda. Na jihu také má krátkou hranici s územím pod kontrolou syrské armády.

Turecku by operace umožnila propojit dvě oblasti držené vzbouřenci, což by oslabilo jak Kurdy, tak Bašára Asada.

Výběr článků

Načítám