Hlavní obsah

Turecko hrozí okamžitým vpádem do Sýrie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara/Damašek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v pondělí pohrozil, že jeho země může každým okamžikem zahájit operace v severní Sýrii. Uvedl to list Hürriyet. Ankara chce zabránit americkému plánu vytvořit u hranic Sýrie s Irákem a Tureckem bezpečnostní zónu, kterou by kontrolovaly síly, v jejichž jádru by byla Američany podporovaná kurdská milice YPG.

Foto: Yasin Bulbul, ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan

Článek

„Ukončili jsme přípravy. Operace může začít kdykoli,“ uvedl Erdogan v Ankaře k operaci, která by se týkala oblasti Afrinu a Manbidže. Podle Erdogana působí v oblasti „teroristická armáda“. Ankara považuje YPG za teroristickou organizaci spojenou se zakázanou tureckou separatistickou Kurdskou stranou pracujících (PKK).

V neděli Spojené státy avizovaly, že jimi vedená koalice proti Islámskému státu spolu se Syrskými demokratickými silami (SDF), jejichž jádro tvoří milice YPG, pracují na vytvoření pohraničního sboru o síle 30 000. Stejnou sílu mají nyní samotné SDF.

Pohraničníci, jejichž první skupina už prodělává výcvik, by měli být rozmístěni na hranících oblastí kontrolovaných SDF. Jejich úkolem by mělo být střežit hranici s Tureckem a Irákem a údolí řeky Eufrat, aby se tam nemohly soustředit zbytky bojovníků Islámského státu ve snaze hnutí vzkřísit. USA po porážce IS uvedly, že budou dál podporovat SDF v obavě z jeho obnovení.

Odpor Sýrie i Ruska

„Syrská arabská republika tvrdě odsoudila americké oznámení zformování ozbrojené milice na severovýchodě Sýrie jako flagrantní porušení suverenity a územní integrity a mezinárodního práva,“ uvedlo syrské ministerstvo zahraničí podle agentury SANA. Dodalo, že USA udělaly další krok ve své „destruktivní politice”, jejíž snahou je prý rozdělit region a zvýšit napětí a přilít olej do konfliktů. Syrští občané, kteří se do milice zapojí, budou podle vlády považováni za zrádce.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v pondělí rovněž obvinil Spojené státy, že chtějí rozdělit Sýrii a narušit její územní celistvost: „V podstatě to znamená izolaci velkého území podél hranic s Tureckem a Irákem.“ [celá zpráva]

Spojené státy se ale cítí Kurdům zavázané za jejich pomoc při boji s IS.

Reklama

Výběr článků

Načítám