Hlavní obsah

Turecko chce osvobozený Manbidž osvobodit znovu, tentokrát od Kurdů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara

Po osvobození pohraničního syrského města Džarábulus, odkud byl vyhnán Islámský stát (IS), plánuje Turecko pokračovat v postupu na jih do syrského vnitrozemí a ovládnout i Manbidž osvobozený kurdskými milicemi YPG, jež se těší podpoře USA. Útoky na Kurdy pohrozila jak Svobodná syrská armáda, kterou podporuje Ankara, tak turecký ministr zahraničí. Turecko zároveň obvinilo Kurdy z etnických čistek.

Foto: Ismail Coskun, ČTK/AP

Turecké tanky u syrské hranice

Článek

Velitel Svobodné syrské armády oznámil, že by jeho jednotky mohly zaútočit na pozice YPG v Manbidži, který přitom Kurdové dobývali deset týdnů a nakonec se jim podařilo Islámský stát ze strategického místa vytlačit. Útokem pohrozil i turecký ministr zahraničí Mevlut Çavuşoglu, jenž varoval, že by se kurdské milice mohly stát terčem, „dokud se nestáhnou na východ od Eufratu“.

Současně Kurdy obvinil z etnických čistek. Prohlásil, že oblasti dobyté na Islámském státu (IS) se snaží osídlit vlastním obyvatelstvem a vyhnali odtamtud syrské Araby, kteří by neměli být napadáni.

„Záměry YPG jsou ale odlišné. YPG nutí odejít na každého včetně Kurdů, kteří mají jiný názor. Provádějí etnické čistky. Lidé, kteří byli nuceni opustit tato místa, by měli být usazeni zpět v těchto regionech, měli by tam žít,“ prohlásil ministr.

„Musejí se stáhnout k východnímu břehu Eufratu, co nejrychleji to půjde, jak to samy oznámily a jak to Spojené státy slíbily,“ dodal na adresu YPG.

Milice YPG už minulý týden oznámily, že správu Manbidže předaly místní radě, stejně jako vojenské posty. Kurdské milice ale v oblasti nadále operují a byly opakovaně ostřelovány tureckými kanónovými houfnicemi Turky. [celá zpráva]

Turecko považuje Kurdy i IS za stejné nepřátele

Turecko považuje YPG za odnož ozbrojeného křídla separatistické turecké Strany kurdských pracujících (PKK), proti níž vede válku. PKK i YPG označuje za teroristické organizace.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v neděli řekl, že bude s Kurdy v Sýrii bojovat stejně tvrdě jako s Islámským státem. „Uděláme cokoliv, abychom přispěli k vyčištění Sýrie od Islámského státu. Co se týká teroristické PYD (syrská kurdská strana, jejímž vojenským křídlem jsou milice YPG), máme stejné odhodlání,“ prohlásil prezident.

USA: Útoky na jiné cíle než IS jsou neakceptovatelné

Turecké plány v pondělí tvrdě zkritizovaly Spojené státy. „Chceme dát jasně najevo, že považujeme tyto střety v oblastech, kde nepůsobí IS, za neakceptovatelné a za zdroj velkých obav,“ oznámil vyslanec amerického prezidenta pro koalici zemí bojujících proti IS Brett McGurk s tím, že je potřeba se sjednotit a zaměřit na IS, „který zůstává smrtelnou a společnou hrozbou“.

Pro USA jsou milice YPG a zastřešující kurdsko-syrsko-arabské Syrské demokratické síly (SDF) hlavním spojencem v boji proti IS, a to i přesto, že PKK také vedou na seznamu teroristických organizací

Kurdové už v minulosti čelili obvinění z etnických čistek, zejména z pokurdšťování jezídů.

Reklama

Výběr článků

Načítám