Hlavní obsah

Turecké jednotky vjely do syrského Idlibu. V zaměřovači nemají džihádisty, ale spíše Kurdy

První kolona tureckých vojenských vozidel vjela v noci na pátek do syrské provincie Idlib, oznámila agentura Reuters. Turecko uvedlo, že tam chce podpořit bojovníky Svobodné syrské armády proti džihádistům z Tahrír aš-Šám. Zdá se však, že byla spíše povolána proti kurdské milici YPG. Konvoj totiž doprovázeli právě bojovníci ze Tahrír aš-Šám, což je bývalá fronta an-Nusra napojená na Al-Káidu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Do syrského Idlibu vstoupil první turecký vojenský konvojVideo: Reuters

 
Článek

„Kolona turecké armády vstoupila pod ochranou Tahrír aš-Šám, aby zaujala postavení na frontové linii s YPG,“ uvedl jeden z představitelů Svobodné syrské armády.

Kolona jela k hoře Šajch Bakarát, z níž se dají kontrolovat nejen rozsáhlé oblasti na severozápadu Sýrie držené vzbouřenci, které nedávno ovládla skupina Haját Tahrír aš-Šám, ale také oblast u Afrínu ovládaná kurdskou milicí YPG.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecká vojenská vozidla u hranice se Sýrií

Turecko už minulou sobotu oznámilo, že podniká operaci v Idlibu a okolí za základě dohody s Ruskem a Íránem o zónách snížení napětí. Idlib nedávno ovládali radikálové z bývalé Fronty an-Nusra. [celá zpráva]

Po útocích radikálů na ruské síly [celá zpráva] uvedlo Turecko, že chce proti nim podpořit bojovníky Svobodné syrské armády, která je také proti syrské vládě, ale je umírněnější.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Turecké obrněné transportéry ACV 15 u hranic se Sýrií, které využívá i Svobodná syrská armáda

To, že už minulou neděli bojovníci Tahrír aš-Šám doprovázeli turecké průzkumníky, ale ukazuje, že se Turecko nemíní obrátit proti těmto radikálům, ale hodlá hlavně vytlačit kurdskou milici YPG od Afrínu, protože Turecko považuje za hlavního nepřítele Kurdy. YPG je podle Ankary spojená se separatisty z turecké teroristické Strany kurdských pracujících (PKK).

Reklama

Výběr článků

Načítám