Hlavní obsah

Tálibán skryl část studentek za plentu

Právo, mcm
Kábul

Ani univerzitní studenti, tedy dospělí lidé, neuniknou v Afghánistánu rozdělení podle pohlaví. Naznačují to fotografie z kábulské univerzity Ibn Síny, v Evropě známého jako Avicenna. Podle deníku The Daily Telegraph je na nich vidět třída rozdělená plentou. Na jedné straně závěsu sedí studenti, na druhé pak hrstka studentek.

Foto: Reuters

Afghánské ženy demonstrující v Kábulu za svoje práva.

Článek

Dívky mají zahalené celé tělo a většinu hlavy jim zakrývá šátek, zatímco chlapci jsou oblečeni v tradičních afghánských oděvech. Podobné záběry posilují obavy, že se vrací útlak žen za vlády Tálibánu v 90. letech.

Jiné fotografie ukazují, že studentky sedí za muži – tedy mimo jejich dohled – a nejsou zakryty závěsem. Objevily se ale i snímky, na nichž nebyli afghánští studenti odděleni vůbec.

Vůdci Tálibánu prohlašují, že jsou „oddáni“ právu žen na vzdělávání. To je však možné jen v mezích, které stanoví islámské právo šaría.

Předpisy jsou už hotovy

Tálibán již vydal obsáhlý předpis s pokyny, jak má nyní probíhat výuka. Mimo jiné se v něm požaduje, aby pro muže a ženy existovaly různé vchody na univerzity. Studentky i učitelky musí mít také zahalené celé tělo a zakrývat si většinu hlavy.

Afghánské ženy v Kábulu demonstrovaly za svá práva. Tálibové na ně přišli s bičem

Blízký a Střední východ

Pro ženy má podle vyhlášky výuka končit o pět minut dříve než pro muže, aby mohly nepozorovaně opustit učebnu a nemísily se s mužskými protějšky.

Dokument, zveřejněný úřadem pro vzdělávání, rovněž nařizuje, aby studenty vyučovali pokud možno vždy příslušníci jejich pohlaví – tedy aby chlapce učili muži a dívky zase ženy.

„Univerzity jsou povinny přijímat učitelky pro studentky v souladu s tím, jaká mají zařízení,“ uvádí předpis. Pouze v případech, kdy učitelky nelze najít, by se univerzity měly „pokusit najmout starší učitele, kteří mají dobrou pověst, pokud jde o chování“.

Zatím však není jasné, zda se více rozšíří používání závěsů k oddělení obou pohlaví ve třídách nebo zda přednost dostane umístění chlapců a dívek do různých tříd.

Jestli nás najdou, zabijí nás. Sestry se skrývají před Tálibánem a jejich naděje pohasíná

Svět

Podle jednoho z afghánských univerzitních profesorů by umístění chlapců a dívek do oddělených tříd bylo velmi obtížné. „Nemáme dostatek vy­učujících žen ani tříd, abychom dívky oddělili,“ řekl. Zároveň připomněl: „Ale to, že (Tálibán) umožňuje dívkám chodit do škol a na univerzity, je velký pozitivní krok.“

Bude i toto jen výjimka?

Přetrvávají však obavy, že univerzity v Kábulu a dalších velkých městech mohou být výjimkou a že ve venkovských oblastech bude vzdělávání žen opět potlačeno. To nelze vyloučit. Otázka ale zní, zda to bude z vůle Tálibánu nebo zda si to tak prosadí místní lidé.

Podobným obavám se mluvčí islamistů Suhail Šahín snažil čelit prohlášením, že od srpnového převzetí moci Tálibánem pokračují v provozu „tisíce“ škol.

Během první vlády Tálibánu v letech 1996–2001 nesměly ženy pracovat ani se vzdělávat a musely zůstávat doma. I nyní se objevily zprávy o podobných omezeních pro ženy, které mají zůstat doma a posílat místo sebe pracovat mužského příbuzného.

Reklama

Výběr článků

Načítám