Hlavní obsah

Jestli nás najdou, zabijí nás. Sestry se skrývají před Tálibánem a jejich naděje pohasíná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslední týden se skrývají v jednopokojovém bytě na neznámém místě v Kábulu. Dvě afghánské sestry, které se zoufale snaží získat víza pro vstup do Austrálie, kde žije jejich bratr, žijí v neustálém strachu ze smrti. A ta může na dveře zaklepat prakticky kdykoliv.

Foto: Profimedia.cz

Tálibán hlídkuje u letiště v Kábulu.

Článek

Dvě sestry mají ohrožuje několik skutečností. Obě jsou svobodné, obě jsou vzdělané a obě v minulosti pomáhaly západním spojencům. Jejich příběh zveřejnila australská zpravodajská agentura AAP. Bratr mladých žen žije právě v této zemi, kde se pro ně snaží získat víza.

Foto: Stringer, Reuters

Tálibánští bojovníci hlídkují v ulicích Kábulu

„Jestli nás najdou, zabijí nás,” sdělila agentuře do telefonu hořce jedna ze sester. Poslední týden se jejich útočištěm stal malý byt v Kábulu, na útěku jsou ale delší dobu. Svůj domov opustily jen dva dny předtím, než se Tálibán prohnal městem Mazár-e Šaríf. Teď už ale není kam utíkat, zbývá pouze šance skrýt se.

Radující se Tálibán v akci: Oslavná střelba v Kábulu pozabíjela 17 lidí

Svět

„V noci nemůžu spát, vyzkoušel jsem už všechno, jsem vyděšený,” přiznává mezitím jejich bratr, jenž se v Afghánistánu narodil, ale má australské občanství. Jeho snaha získat ve spolupráci s ministerstvem pro svoje sestry víza je zatím marná. Některé žádosti o víza leží na úřadech čtvrtým rokem a pro dvojici žen v úkrytu už zítra může být pozdě.

Evakuační lety skončily

Vzhledem k tomu, že evakuační lety minulý týden skončily, naděje na jejich útěk do Austrálie slábne. „Absolutně nemám ponětí, co bude dál,” řekl muž, jehož sestry se mezi 4100 evakuovaných lidí nevešly.

Afghánské televizní zprávy v jiném hávu. Se samopalníky v pozadí

Zahraniční

Australský premiér Scott Morrison se ve středu nechal slyšet, že Austrálie bude osoby z Afghánistánu svážet ještě dalších několik let. Vytvořen byl seznam přibližně tří tisíc lidí, kteří mají přímý vztah k Austrálii a mohli by být do země vpuštěni.

Celkem bylo z Afghánistánu evakuováno přibližně 122 tisíc lidí. Těch, které Tálibán ohrožuje na životě, ale v zemi stále zůstává značné množství.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám