Hlavní obsah

Syrská opozice odmítla ruský plán na řešení krize v zemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York
Aktualizováno

V OSN koluje osmibodový ruský návrh na ukončení téměř pět let trvající války v Sýrii. Text počítá s vypracováním nové ústavy do 18 měsíců. O ústavě by pak podle návrhu měli rozhodovat Syřané v referendu, následovaném předčasnými prezidentskými volbami. Nevylučuje ale možnost, že by se jich Asad účastnil. Syrská opozice proto plán odmítla.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Syrský lid nikdy neakceptoval diktaturu Asada a nebude akceptovat ani její znovuzavedení jiným způsobem,” řekl člen Syrské národní koalice Munzar Akbik. Podle televize Al-Arábíja uvedl, že Rusové hrají stejnou hru.

Dokument, o kterém informovaly agentury AP a Reuters, výslovně neuvádí, že by měl během přechodného období odstoupit současný syrský prezident Bašár Asad, což je hlavní požadavek opozice. Plán nevylučuje ani účast Asada v prezidentských volbách.

V textu se pouze píše, že „prezident nebude předsedat ústavní komisi” a neměl by vést reformní proces. Ten musí vést osoba, na které se shodne opozice s vládou.

Reforma ústavy se má podle plánu uskutečnit během 18 měsíců. Pak by se konaly předčasné prezidentské volby.

Syrský poslanec Šaríf Šiháda, který je členem vládní strany Baas, v rozhovoru s AP vyloučil, že by se v zemi konaly prezidentské volby dříve, než Asadovi v roce 2021 vyprší mandát. Jak dodal, i parlamentní volby jsou vnitřní záležitostí Sýrie a je stále příliš brzy na jejich konání. "Prezident má určitý mandát a až skončí, můžeme o tom začít hovořit," řekl Šiháda. Asad v loňských volbách, které opozice bojkotovala, získal již třetí sedmiletý mandát.

Materiál dále vyzývá zvláštního zmocněnce OSN Staffana de Misturu, aby pomohl zahájit jednání mezi syrskou vládou a „jednotnou delegací opozičních skupin”, a to na základě komuniké z roku 2012. V něm hlavní mocnosti v Ženevě vyzvaly k vytvoření přechodné vlády v Sýrii.Prozatímní kabinet by měl podle tohoto prohlášení mít plnou výkonnou moc a zemi by měl dovést do řádných voleb.

Únik před další schůzkou

Náměstek ruského vyslance při OSN AP řekl, že lituje úniku dokumentu. „Je to naše vize – je to náš návrh,” dodal s tím, že Moskva je ochotna naslouchat návrhům dalších stran.

Související témata:

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Dokument se objevil před sobotní schůzkou na nejvyšší úrovni ve Vídni. Na prvním kole těchto jednání o Sýrii se představitelé Spojených států, Ruska, Íránu a desítek dalších zemí dohodli na zahájení nového mírového procesu, do nějž by byly vtaženy jak syrská vláda, tak opozice. Státníci se ale opatrně vyhnuli klíčové otázce, kdy by měl Asad odejít.

Reklama

Související články

Asad jednal v Moskvě s Putinem

Prezident Sýrie Bašár Asad jednal v úterý večer v Moskvě se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem. Uvedla to ve středu agentura TASS s odvoláním na...

Výběr článků

Načítám