Hlavní obsah

Střelba před konzulátem USA v Istanbulu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Střelba a výbuch otřásly v pondělí tureckým Istanbulem. Terčem bombového útoku, při němž zemřeli dva lidé, byla v noci policejní stanice. Ráno pak dvojice útočníků střílela před americkým konzulátem.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie uzavřela po přestřelce okolí americké ambasády v IstanbuluVideo: Reuters

 
Článek

Při střelbě u konzulátu nebyl nikdo zraněn. Útočníci z místa uprchli, ačkoliv po nich policie střílela. Podle médií byla následně zadržena podezřelá žena. Není jasné, zda útočila.

Předchozí pumový útok si vyžádal dva mrtvé a deset zraněných. Sdělovací prostředky původně hovořily o zranění pěti policistů a dvou civilistů. K útoku se zatím nikdo nepřihlásil.

Třetí útok následoval dopoledne. Výbuch nálož poblíž města Silopi v provincii Şirnak na jihovýchodě Turecka si vyžádal smrt čtyř policistů.

Oblast u hranic se Sýrií a Irákem obývají převážně Kurdové, v poslední době tam docházelo k častým násilným střetům mezi policisty a kurdskými extremisty.

Foto: Akin Celiktas, ČTK/AP

Bombový útok na policejní stanici v Istanbulu zranil pět policistů a dva civilisty.

Útoky přišly v době, kdy turecká armáda a povstalci z Kurdské strany pracujících (PKK) obnovili po asi třech letech zklidnění vzájemné útoky a turecké ozbrojené síly útočí na Kurdy na svém území i v sousedním Iráku. Turecko nyní rovněž stupňuje své operace proti hnutí Islámský stát v Iráku a Sýrii. [celá zpráva]

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Turecko zahájilo 24. července "boj proti terorismu", jehož cílem je jak PKK, tak bojovníci z radikálního hnutí Islámský stát. Agentura AFP ale v této souvislosti připomíná, že doposud převažovaly nálety proti základnám PKK na severu Iráku.

Foto: ČTK/AP

Policista po útoku střeží americký konzulát v Istanbulu

Spojené státy daly Ankaře v útocích proti Kurdům volnou ruku, když Bílý dům před dvěma týdny prohlásil, že Turecko má právo bránit se proti teroristickým útokům kurdských povstalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám