Hlavní obsah

Sebevražedný atentát v Ankaře spáchal Syřan, výbuch zachytila kamera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ankara
Aktualizováno

Tureckým vyšetřovatelům se zřejmě podařilo identifikovat pachatele středečního atentátu v Ankaře. Podle zdroje tureckého listu Yeni Şafak jím byl Syřan Salíh Neccer. Turecký premiér Ahmet Davutoğlu oznámil, že byl členem milicí YPG. Výbuch auta s trhavinami u kolony vojenských autobusů v centru hlavního města nepřežilo 28 lidí.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Bezpečnostní kamera zachytila atentát v AnkařeVideo: Reuters

 
Článek

Premiér současně uvedl, že v souvislosti s atentátem bylo zadrženo čtrnáct lidí.

Atentátník podle něj jednal v součinnosti se zakázanou tureckou separatistickou Stranou kurdských pracujících (PKK). Ta je spřízněná se syrskou kurdskou stranou PYD, jejímž vojenským křídlem jsou milice YPG. Vysoký představitel strany PKK Bayik ale podle kurdské agentury Firat uvedl, že neví, kdo atentát spáchal.

List Yeni Şafak napsal, že se sebevražedného atentátníka podařilo identifikovat podle otisků prstů, které mu sňali, když vstoupil na tureckou půdu spolu s uprchlíky.

Vicepremiér Numan Kurtulmuş už ve středu řekl, atentátník útočil s autem naloženým výbušninami. Vůz byl pronajat před čtrnácti dny v Izmiru.

Dodal, že útok byl dobře naplánovaný. Vyšetřování podle vicepremiéra vede sedm prokurátorů.

„Útok podnikla PKK společně s osobou, která pronikla do Turecka ze Sýrie,” řekl premiér premiér Ahmet Davutoğlu.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentát v centru Ankary zabil 28 lidíVideo: Reuters

List Yeni Şafak naznačoval, že atentát bude zřejmě spojen s Kurdy. Podle listu Daily Sabah to zmiňovala i první vyjádření vedení země.

Prezident Recep Tayyip Erdogan prohlásil, že „budeme bojovat s větším odhodláním proti těmto pěšákům i silám, které stojí za nimi a které podnikly tyto útoky“.

Tento týden prezident uvedl, že syrská kurdská strana PYD a PKK jsou „pěšáci Ruska“. Podobně se vyjádřil i Davutoğlu.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

YPG minulý týden s pomocí ruských náletů prorazila obklíčení Afrínu, obsadila letiště v Mině a postoupila k tureckým hranicím, kde se pokusila dobýt A´záz. Turecké dělostřelectvo milice YPG od soboty ostřeluje z tureckého území. [celá zpráva]

Ankara uvedla, že nedovolí YPG město obsadit. [celá zpráva]

Turecko pohrozilo tvrdou odvetou

„Turecko se nebude bát uplatnit své právo na sebeobranu kdykoli, kdekoli a za jakýchkoli okolností,“ uvedl podle BBC prezident Recep Tayyip Erdogan. „Jsme odhodláni oplatit tyto útoky v Turecku i v zahraničí a toto odhodlání... s každou takovou akcí vzrůstá.“

Erdogan naznačil, že Turecko zasáhne tvrdě: „Ztráty v boji s terorismem pokoušejí trpělivost Turecka.“

Premiér Ahmet Davutoğlu se vyjádřil podle listu Daily Zaman ve stejném duchu: „Nikdy neustoupíme od našeho oprávněného boje proti všem teroristickým organizacím.“

K útoku, který byl spáchán jen pár set metrů od parlamentu a kanceláře premiéra v době, kdy v prezidentském paláci zasedala bezpečnostní rada, se zatím nikdo nepřihlásil. [celá zpráva]

Foto: Mustafa Kirazli, ČTK/AP

Policista na místě středečního atentátu v Ankaře

„Tento útok necílí jen na naše vojáky v těchto autobusech. Útok otevřeně míří na celý národ. Odsuzujeme ty, kdo útok provedli, ty, kdo použili pachatele jako nástroj, i ty, kdo jim poskytli logistickou, zpravodajskou a dokonce politickou podporu k takovýmto útokům,“ řekl vicepremiér Numan Kurtulmuş podle listu Daily Zaman.

S bojem Kurdů proti vládě zřejmě souvisí i čtvrteční útok na armádní konvoj na jihovýchodě Turecka. Při výbuchu zemřelo sedm lidí, uvedla turecká média. Tento atentát zřejmě má na svědomí zakázaná turecká separatistická Kurdská strana pracujících, která má blízko i k syrským tureckým milicím YPG.

PKK během posledního roku v Turecku spáchala několik atentátů především na vojáky a policisty. Turecko podniklo v noci na čtvrtek nálety na pozice PKK v iráckém Kurdistánu.

Související témata:

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecký premiér Recep Tayyip Erdogan

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Turecko také v noci zaútočilo ze vzduchu  na tábory  PKK v iráckém Kurdistánu. Zahynulo při nich podle turecké armády šedesát  až sedmdesát členů organizace.

Reklama

Výběr článků

Načítám