Hlavní obsah

Bomba v centru Ankary zabila 28 lidí

Ankara
Aktualizováno

Na nejméně 28 mrtvých a 61 zraněných vystoupal počet obětí výbuchu v centru turecké metropole Ankary, uvedly to agentury AP a Reuters. Původní informace bezprostředně po útoku uváděly pět mrtvých. Podle úřadů explodoval nastražený vůz s výbušninami. K výbuchu došlo nedaleko sídla generálního štábu armády ve chvíli, kdy místem jela kolona vojenských autobusů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Atentát v centru Ankary zabil 28 lidíVideo: Reuters

 
Článek

Mezi oběťmi a zraněnými jsou zřejmě hlavně vojáci, uvedla televize Habertürk.

Exploze nastala asi 300 metrů od sídla generálního štábu a půl kilometru od budovy parlamentu v době, kdy kolem projížděla kolona vojenských autobusů.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ve stejné době v prezidentském paláci probíhalo zasedání bezpečnostní rady státu.

Na záběrech, které odvysílala televize CNN Türk, je vidět plameny na místě útoku a stoupající hustý dým, kterým problikávají světla sanitek i hasičských aut.

Turecký premiér Ahmet Davutoglu podle agentury Reuters kvůli výbuchu zrušil plánovanou cestu do Bruselu, kde se měl zúčastnit summitu Evropské unie.

Mluvčí turecké vládní Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) už středeční výbuch označil za teroristický čin. Stejné prohlášení vydal i turecký vicepremiér Bekir Bozdaq.

K atentátu se vyjádřil také generální štáb turecké armády. „Terorem v Ankaře jsme hluboce zarmouceni a šokováni. Za oběti se modlíme,“ cituje z dokumentu velení turecké armády server Hurriyet Daily.

Foto: Mustafa Kirazli, ČTK/AP

Místo bombového atentátu v turecké Ankaře.

Turecko zažilo v poslední době několik podobných útoků. V Istanbulu začátkem ledna zaútočil sebevražedný atentátník s vazbami na Islámský stát. Zavraždil deset lidí.

Útok v Ankaře z října minulého roku byl ještě krvavější, o život přišlo 99 lidí.

Kromě radikálů z Islámského státu se teroru v Turecku dopouštějí také kurdští separatisté.

Armáda loni zahájila rozsáhlou ofenzívu proti bojovníkům zakázané Strany kurdských pracujících (PKK) poté, co se v červenci zhroutilo dvouleté příměří s PKK a byly přerušeny mírové rozhovory.

V sobotu navíc Turecko začalo intenzivně ostřelovat kurdské bojovníky v Sýrii. Prezident Recep Tayyip Erdogan se ve středu nechal slyšet, že s tím Ankara nehodlá skončit, protože nedovolí, aby si Kurdové začali u tureckých hranic budovat základny a upevňovali tak v regionu své pozice. [celá zpráva]

Podle zpravodaje BBC Selina Girita v Turecku se tamní bezpečnostní složky obávají, že přijde další masivní útok.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám